Andi Miron

Asta e invatamant?

In generala, dupa cum stim ne sunt bagate pe gat toate materiile. In liceu scapam de unele, de obicei de cele mai usoare, insa se adauga obiectele de specialitate ( in functie de profilul fiecarui colegiu).
Ei bine, fiecare invata ce-i place, se indreapta intr-o anumita directie. Totusi, ce materii sunt prioritare? Daca e sa intrebi pe orice individ de pe strada iti va raspunde ca romana si matematica. De ce? ''Ca dai teze nationale la acestea si in unele situatii bacalaureatul''. Zau?

Total gresit. Din punctul meu de vedere, materiile cu adevarat importante sunt cele care chiar te ajuta pe viitor, adica: engleza, franceza, geografia, biologia, istoria si de ce nu, cultura civica . Imi pare nespus de rau felul in care a ajuns sa fie privita ora de educatie fizica, dar si in modul in care au loc orele de curs: de regla se da o minge de fotbal, iar apoi face ce vrea: daca vrei joci, daca nu, stai pe tusa. Si asa trece ora de sport...
 Toceala e importanta... Restul nu mai conteaza in in ziua de azi. Daca e sa o luam sa analizam fiecare materie fortat bagata in program reiese in felul urmator: din chimie nu ai nevoie decat de chestii elementare ce-ti folosesc in viata de zi cu zi adica: daca dai foc la benzina sau daca lasi staniol in cuptorul cu microunde pornit nu e de bine; la limba romana esentiala este exprimarea, ceva autori, bibliografie iar la matematica tot cu cateva teoreme, cu tabla inmultirii si impartirii ramai.

Cultura generala trebuie promovata in Romania din nenumarate motive, cel mai semnificativ fiind gradul crescut de incompetenta si tampitenie a populatiei. De asta nu se stie in ziua de azi cine fost Mihai Viteazul, cate continente sunt pe Terra, pe ce data sarbatorim Ziua Europei. Chestii aparent banale, dar multi din generatia sec XXI n-au habar, iar majoritatea primesc numele de ''aboslventi'' la finele fiecarui an...

Trimiteți un comentariu