Andi Miron

Tactici de provincie

Cu ocazia unui eveniment familial, m-am deplasat in orasul natal, Bacau, timp de o saptamana.
Este unul dintre cele mai poluate orase din Romania dupa statistici, in acelasi timp unul dintre cele mai scumpe (revin asupra acestui aspect pe parcurs) dar cu toate astea are si partile lui bune: Bacaul este un oras curat, in acelasi timp unul din orasele noi ale tarii. Primaria in frunte cu Romeo Stavarache isi face ''treaba ei'': asfalteaza strazi bune (oportunitate de sutit niste banuti publici), in schimb se face ca nu vede bordurile rupte si batute de soarta de prin cartiere si bineinteles vesnicile si traditionalele gropi care nu lipsesc de nicaieri (din Romania ma refer).

Dupa cum spuneam, este un oras scump, dar ce folos pentru comercianti cand bate vantul in buzunarele oamenilor, iar taxele sufoca bacauanul de mijloc. In unicul mall din oras (nepunad la socoteala Retail Park-ul facut la mama naibii la iesire din oras), patronul Ovidiu Budeanu organizeaza evenimente, concerte, diferite manifestatii si concursuri la o perioada regulata de timp sperand ca poate, poate pica ceva si mai atrage cate un client. Hai, poate doi. Au fost gura-casca, dar cumparatori, ioc! Ei bine, Budeanu a organizat un eveniment numit ''Noaptea reducerilor'' (eveniment devenit deja treditie, ce este organizat anual) si care s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, prilej cu care au urcat pe scena diversi cantareti.

 Totul bine si frumos, aparent... insa reducerile au devenit niste tepe pe fata, ''discount-urile'' sunt niste fake discount-uri in care pretul initial al unui sacou de exemplu este dublat inainte, dupa care se ataseaza eticheta cum ca ar fi redus. Marfa e de toata jena, de altfel si explicabila controversa; luam un exemplu: toata marfa de care puradeii din Bucuresti s-au saturat e trimisa in pachet cu destinatia Bacau.

Publicul a fost ca la ''alimentara duminica'', facand comparatie cu vremurile de altadata in care toti amarastenii isi dadeau coate pentru a o vedea pe scena pe Andra sau pe Banica. Se cunoaste ca banii sunt putini si bineinteles, ca lumea s-a saturat de ''vedete'', punand in calcul ca Bacaul are trei festivaluri organizate din bani locali (Hramul Bacaului, Zilele Bacaului, Romanian Top Hits) dar si Serbarile Timisoreana, in care berica si micul sunt cap de afis.'Ori bacauanii s-au desteptat, ori criza ii arde in coaste...

Trimiteți un comentariu