Andi Miron

Curiozitati religioase

Religia, sau biserica romana este ca politica si reprezinta o sfera de manipulare in masa de cele mai multe ori, de care se agata persoanele slabe (in primul rand psihic, dar si fizic). Acum cateva zile bune, moastele Sfintei Paraschiva au facut cozi kilometrice la Iasi, iar zilele astea se sarbatoresc inca patru sfinti, adica alte moaste, aceeasi treaba, aceeasi procedura.

Hai sa fim sinceri, an de an, publicul tinta care ia parte la slujbe de genul asta este provenit din mediul rural, cu o varsta trecuta de 60 ani si in general sunt femei. Teoretic, slujbasii ar trebui sa se imputineze an de an. Nu tin evidenta contabila a acestora, insa fenomenul va confirma in anii ce vin daca nivelul spiritual se va schimba.

Prima intrebare acum vine si anume: Babele si mosnegii incep sa pazeasca patul de-acasa de la o anumita varsta care chiar cere lucrul asta. Dupa paza de-acasa vine si partea finala. Ce-am vrut sa zic cu asta; generatiile se schimba, perceptiile se schimba, valorile se schimba, cam tot. Peste 10, 15, maxim 20 de ani vor mai fi credinciosi care sa mai ia parte la astfel de evenimente? Personal, presupun ca nu, dar sper sa gresesc.
Cu toate astea, pentru unii, fie ca ating moastele, fie ca nu, in secunda urmatoare revin la obiceiurile proaste si la slabiciunile care-i stapanesc, credinta neechivaland cu circul ieftin de la poarta mitropoliei.

A doua intrebare: Popii din America de exemplu, au ''uniforma'' formata din haine albe, cat mai albe, la noi cat mai negre. Asta ce-ar simboliza? Mie, personal, popii nostri nu-mi par decat niste indivizi scosi din filmele de groaza (dar din filme dinalea proaste rau, cu ochi scosi pe jos, stiti voi), un fel de emisari ai iadului si cam atat, Tot respectul pentru Papa, care ''se ridica'' la standardele internationale.

The third: Preafericitul Daniel nu suna a nume de cocalar?

Trimiteți un comentariu