Andi Miron

EURO 2012, fara restrictii cand vine vorba de goluri

Campionatul European de Fotbal mult asteptat este in plina desfasurare. Am aflat primele echipe calificate in sferturile de finala (Grecia - Germania; Cehia - Portugalia), de mentionat esecul, mai mult, umilinta Olandei la care, nimeni nu s-a asteptat.  Am avut parte de meciuri frumoase, prima concluzie pe care o putem trage este aceea ca am vazut in fotbal bogat in goluri.

Multe goluri, multe rasturnari de situatie, ceea ce si face fotbalul frumos, mai mult decat atat, un spectacol. Facand comparatie cu ultimele turnee finale, Europeanul din 2008 a fost plin de surprize (Turcia - surpriza placuta si neasteptata a turneului, Rusia a prestat un jos frumos si spectaculos. Croatia a facut o figura frumoasa), Campionatul Mondial 2010 din Africa de Sud fiind considerat de catre specialisti drept unul dintre cele mai slabe comparativ cu ultimele editii.

Am vazut fotbal in adevaratul sens al cuvantului pana acum, ramane de vazut de acum in colo. Se anunta niste sferturi de foc.


Scenarii

Cand vine vorba de ''masini de goluri'' ne gandim in principal la favoritele turneului: Germania si Spania. In fotbal, mai presus de goluri, pentru o echipa este prioritara victoria, indiferent prin ce mijloace este castigata.

Privind din perspectiva campionilor europeni din 2004, Grecii, in cazul unei victorii impotriva nemtilor, ar putea rasturna toate calculele de pana acum, putand repeta performanta din 2004, respectand aceeasi reteta: o aparare perfecta plus ce-o mai iesi pe contraatac. Grecia nu are doar defensiva. Este o echipa, echipa care toata sta in aparare. Probabil a integrat foarte bine regula crizei: retentia.

Germania pare echipa momentului. Daca va zdrobi apararea grecilor, o putem numi pe jumatate campioana Europeana.

Spania reprezinta fotbalul modern, fotbalul spectacol. Jocul spaniolilor este numit de catre multi cel mai frumos fotbal din lume. Multe pase, combinatii, mergand pe princpiul: ''daca eu am mingea, ce poate face adversarul?''. Nu ofera mingea pe tava adversarilor, nu bubuie mingi in fata ca grecii sau ca alte natii mai mult sau mai putin balcanice. Spania a scos Germania in semifinalele Campionatului Mondial din 2010, insa Germania din 2010 nu mai este aceeasi, este o alta Germanie: mai tanara (cea mai tanara de la Euro), inovativa, mai valoroasa.

Nu sunt de ignorat nici Franta, Anglia, Italia/ Croatia.

Trimiteți un comentariu