Andi Miron

Pe cine sustin la Euro

Campionatul European din acest an se va anunta unul disputat, avand in vedere echipele participante, cu loturi din ce in ce mai bine definite. Cand spun asta, ma gandesc la Spania, Germania, Olanda, Anglia, Italia, Franta, Portugalia. Nu vom avea surprize la Euro 2012, una dintre echipele de mai sus va castiga. Spania si Germania par sa fie favorite: Spania, campioana europeana la ultima editie (Euro 2008) si mondiala in 2010, porneste cu prima sansa. Are o echipa omogena, cu cel mai valoros lot, in acelasi timp cu jucatori cu experienta in componenta.

2. Germania, semifinalista Campionatului Mondial din Africa de Sud 2010 este o echipa in continua ascensiune. Si-a consolidat o echipa mult mai competitiva, acoperindu-si gaurile cu noi jucatori, in mare parte tineri, insa intr-o forma maxima.

3. Olanda, finalista Campionatului Mondial poate ajunge in finala, poate castiga, insa din punctul meu de vedere, porneste cu a treia sau a patra sansa. Cand vorbim de ofensiva ''portocalei mecanice'' nu avem ce obiecta, insa defensiva nu se ridica la calitatea atacului, creand astfel un dezechilibru, apararea olandezilor putand deveni decisiva.

4. Anglia a dezamagit in ultimii ani. A pierdut calificarea la Euro 2008 in urma unui baraj din care Croatia si-a ocupat un loc la turneul final, spre dezamagirea englezilor. La Campionatul Mondial din 2010 a jucat prost, a dezamagit.  Cu toate acestea, componenta lotului englez, este mereu unul solid, cu jucatori foarte valorosi in componenta, insa cu un joc modest la nationala, dovada fiind clara: rezultatele negative ale nationalei. Anglia are un nou antrenor, ramane de vazut (Roy Hodgson) daca le va purta noroc.

5. Italia, ca si Anglia a dezamagit la ultimul turneu final. Un meci dramatic cu Slovacia a fost decisiv, slovenii reusind calificarea in optimi. Din 2010 pana in prezent, Italia a cautat sa-si intareasca lotul si asta se vede clar pe foaia de joc.

6. Franta este echipa nationala pe care am sustinut-o mereu, inca de mic, performantele si marii jucatori facandu-ma sa fac acest lucru. Din 2006, atunci cand a ajuns in finala Cupei Mondiale, nu a mai stralucit. Euro 2008 a fost pentru francezi un esec. Au jucat in ''grupa mortii'' cu Italia, Olanda si Romania, insa nu a reusit sa se califice mai departe. Campionatul Mondial din 2010 a fost dezastru, repetand povestea din 2008, atunci cand nu au bifat nici macar o calificare in optimi. Cu toate acestea, Franta pare sa-si fi definit lotul, iar teama de un nou esec probabil ii vor motiva pe francezi sa dea tot ce-i mai bun.

7. Portugalia, o echipa cu jucatori mari, insa cu un joc neomogen, acestea sunt primele cuvinte care imi vin in minte cand ma gandesc la nationala antrenata de Paulo Bento. Poate castiga Europeanul, insa are nevoie de mai mult joc in echipa, trebuie sa-si puna in evidenta jucatorii de clasa nu numai prin actiuni individuale.

Va fi un turneu final interesant in care niciuna din marile forte ale Europei nu va lipsi. De asemenea, loturile echipelor cu sete de performanta s-au intarit, nationala Spaniei pastrand astfel un avandaj minim fata de restul echipelor participante la Euro. 


Trimiteți un comentariu