Andi Miron

Fotbalistii nostri ''de milioane''

Scriam aici despre Mitica Dragomir si declaratiile sale incoerente. Ei bine, nu este singurul care face acest lucru. Dupa cum stim, este o moda ca orice om din fotbal sa supraevalueze jucatorii. Cei mai buni jucatori de la noi din campionat prind un transfer in strainatate, intr-un campionat superior Ligii I. Bineinteles, in majoritatea cazurilor nu fac fata.

Ghici ce se intampla: raman sa priveasca meciurile echipei din tribuna sau se intorc cu coada intre picioare inapoi, in Romania. Romanul exagereaza de frica de a accepta adevarul, ca fotbalul romanesc este la pamant; exagereaza pentru ca multe tari mai mult sau mai putin balcanice ne-au luat de mult fata  pe piata transferurilor si vand mult mai bine; exagereaza pentru ca am avut o ''generatie de aur'' candva si speram intr-una macar de argint.

Pe bietul Chiriches, Dragomir il cota la 40 de milioane de euro, Horia Ivanovici pe la 35, Becali pe la 30. Ce a facut Chiriches ca sa valoreze 40 de milioane? Joaca cumva la un club submediocru la nivel european numit Steaua Bucuresti??? Da. Realitatea este ca in momentul de fata niciun club din strainatate nu este dispus sa ofere mai mult de 2 milioane de euro pe el. Pe Dodel, poate cel mai ''umflat'' si laudat jucator din istoria campionatului romanesc raportat la potential, Dragomir il cota undeva pe la 15 milioane, Becali pe la 10 si alti ''jurnalisti si oameni de fotbal'' tot pe acolo. Realitatea este ca niciun club nu scoate din buzunar mai mult de 800.00 pentru a-l achizitiona. Pentru simplul motiv ca aceasta ii este valoarea...

Gicu Grozav, dupa partida debut la nationala, partida in care a inscris un gol si a facut un joc mediocru, cota ii crescuse cu 150%. A mai jucat inca 3-4 meciuri in tricoul nationalei si a facut-o modest. Fara sa mai luam in calcul si clubul invizibil la nivel european la care evolueaza, niciun club din afara nu este dispus sa plateasca pe el mai mult de 500.000 de euro.
Multi au preturi imense raportate atat la calitatea jucatorului cat si a fotbalului romanesc. Nu toti jucatorii au un sfarsit tragic ca Deac, Alexe sau Sepsi. Avem ''oameni de fotbal'' imbecili si faptul ca Europa s-a lecuit cu transferurile romanesti, adica nu mai cumpara nimc, inseamna ceva. Tucudean este vazut ca ''noul Raducioiu''. Am avut peste 50 de ''noul Hagi'' in ultimii 10 ani si vreo 30 de ''noul Gica Popescu''. 

Lasa-l pe jucator sa evolueze constant la echipa de club, sa marcheze peste 20 de goluri/sezon in campionat, sa joace constant si bine la nationala, dupa care te poti gandi ca ar fi un produs de export bunicel.

Trimiteți un comentariu