Andi Miron

Sunt romanii rasisti?

Rasismul il regasim si in sec XXI, de cele mai ori unde oare decat pe stadioane si in Europa, in general... In Statele Unite sunt mii de etnii si nu esti cumva privilegiat daca este alb sau negru. Ca tot vorbim de rasism, cu siguranta nimeni nu va uita mega-hitul lui Michael Jackson, ''black or white''.

Fara dar si poate, orice barbat si-ar dori o aventura, doua sau mai multe cu o negresa sau cel putin cu o mulatra. Halle Berry si Naomi Campbell au atins apogeul prin 2000, atunci cand toata presa scria despre ele. Si-au strans niste bani frumosi, s-au retras usor, usor si chiar si in 2012 arata senzational amandoua. Acum sunt altele: Rihanna, Beyonce, Nicki Minaj pentru cei cu fetisuri, etc. Acest fragment cuprinde partea frumoasa a lucrurilor.

Stadioanele din Romania sunt locul perfect unde nu ar fi indicat sa-ti aduci un copil intr-o seara sau o zi de weekend. Comportamentul romanesc in societate este unic, inconfundabil iar stadionul este ca o ''a doua casa'' a romanului. Isi baga si-si scoate, rupe scaune fara sa plateasca contravaloarea lor, eventual isi mai gaseste si un partener de ''smardoiala''. Am povestit aici desfasurarea romanasilor pe Arena Nationala atunci cand Otelul a jucat cu Manchester la Bucuresti.

In ''duelurile granzilor'' din Liga a II-a e jale. Jucatorul de culoare din teren primeste majoritatea injuraturilor doar pentru ca culoarea pielii il da de gol si atrage atentia. ''Ce sa-i faci, el e de vina ca-i negru...''. In rest, ''cioroiule'', ''rupe cioara'' si ''prinde cioara''.

Probabil ca multi dintre amarasteni ii injura pe concetatenii colorati tocmai din cauza complexelor. Daca negrii o au mare, macar si amarastenii sa aiba ceva mare: gura.

3 comentarii

face parte din firea umana corupta sa fim rasisti si rai,nimic nou.

Reply

Pe de alta parte este greu sa nu fii rasist cand tiganii cutreiera Europa, fura, ucid, talharesc, etc, iar anatema pica asupra romanilor si Romaniei, tara tiganilor. In atare context, cand esti privit ca un rahat in alte tari, este usor sa devii rasist.
http://taraboste.blogspot.ro/2012/09/de-ce-rrom-si-nu-tigan.html

Reply

Cu etnia rroma am si eu o problema, insa articolul se refera la africani (negrii&cafenii)...

Reply

Trimiteți un comentariu