Andi Miron

Obama ''a comis-o'' din nou

Noaptea americana care tocmai s-a consumat a adus un rezultat asteptat, confirmarea pentru inca un mandat al presedintelui Barack Obama. Aspect usor previzibil daca luam in calcul asentimentul americanilor fata de institutia presidintiei, simpatia fata de stilul natural, uman dovedit de presedinte si exemplul viu al succesului pe care il intruchipeaza.

Intruchiparea valorilor cetateanului de rand, Obama a reusit in viata in ciuda culorii, a aparentei lipse de privilegii si doar prin munca si efort personal, putand fi cu succes imaginea de brand a ''Visului American''. Discursul sau s-a mulat perfect pe exemplul personal care include situatia de fapt a majoritatii americane.

Comunicarea sa empatica, umana ce a facut referire la sentimente, la unitate, la reusita intr-un sens pozitiv, si adresarea solidara cu formula ''we...'' au condus la adeziune si succes. Emotiile transmise au fost de natura pozitiva, neindemnand la revolta, denigrare, etc. Am ramas placut surprins de reactia lui Romney de dupa aflarea rezultatelor, o reactie de un adversar ''fair-play''.

Diferenta americana de abordare este evident diferita fata de cea europeana, implicit romaneasca, automat a unei carii, a unei tari sarace, framantata de lipsuri si animata de frustrari. Conducatorii nostri apeleaza la pornirile instincuale, primare ale romanasului de rand: ura, gratificatii imediate, asta denotand si nivelul precar al inteligentei colective, la ani lumina distanta de alte natiuni civilizate.

Trimiteți un comentariu