Andi Miron

''Iesim la o shaorma?''

Tuturor ne place mancarea de tip fast-food, unii mananca mai mult, altii mai putin. Care mai mult si care mai putin, usor de recunoscut dupa proportii. Anul 2012 a fost un an bun pentru fast food-uri, de la Mc-uri pana la Dristor Kebab, semn ca romanasul, pe langa sorici si sarmale nu spune ''nu'' junk food-urilor, obligatoriu este ca mancarea sa fie grasa.

In Romania a debutat prin anii '90 cel mai cunoscut lant de restaurante de acest gen, Mc Donald's-ul. De atunci s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie fast food-urile si sincer, pana in momentul de fata nu cunosc un caz in care vreun Mc Donalds sa fi dat faliment si nici nu se va intampla prea curand un astfel de lucru. Romanasii trebuie sa fie la ''standarde europene'' si iata ca numarul lanturilor de restaurante tip fast food a crescut considerabil: Burger King, KFC, Chicken Staff, etc. In urma cererilor pe piata de catre clienti, ofertele, se inmultesc. Populatia creste, foamea de asemenea...

În Capitala României există un număr aproape dublu de restaurante fast food decât restaurante cu specific românesc. Poate de aceea, bucureştenii preferă să mănânce la fast food în timp ce românii din provincie merg mai des la restaurant. În prezent, există 74 de fast food-uri mari în Capitală, fără să punem la socoteală shaormeriile şi fast food-urile de cartier.
In funcţie de distribuţia fast food-urilor în diferitele regiuni din ţară, gusturile culinare ale românilor diferă. În sudul României, Muntenia, Banat şi Transilvania, mâncărurile preferate sunt pizza, fripturile, sandvişurile, shaorma, în timp ce în Dobrogea este preferată mâncarea chinezească. În restaurantele din Moldova sunt căutate ciorbele acre, iar în Oltenia şi Maramureş, mâncărurile mixte (categorie în care sunt incluse, spre exemplu, tochiturile, sarmalele), arată un studiu realizat în martie de Unilever Food Solutions. Romania Libera

  • In vara s-a deschis in Bucuresti primul Subway din tara, situat in Piata Victoriei. Intre timp, s-a deschis in toamna unul nou, la parterul magazinului Cocor.
  • In noiembrie s-a inaugurat primul restaurant KFC drive thru din Bucuresti, la Baneasa Shopping City.

Pofta buna si nu uitati regula de aur: nu va indopati cu fast-food de Sarbatori.

Trimiteți un comentariu