Andi Miron

Sistemul de invatamant romanesc, un jeg etern

Ceva imi spune ca nu este pentru prima data cand individul din imagine, numit si elev isi ameninta profesorul intr-o sala de clasa. Astfel de elevi merita exmatriculati si trimisi la scoala de corectie, iar astfel de profesori merita reevaluati psihologic, unii dintre ei dati afara pe loc. Cat despre parintii elevilor, aspru amendati.Tupeist şi fără pic de respect pentru dascălul care se află la catedră, în faţa lui, băiatul ţipă şi lansează ameninţări. Furios la culme că urmează să i se pună nota 2 în catalog, elevul face un scandal monstru, încurajat fiind de colegii de clasă. “Bă, dacă-mi dai doi, să moară mama, te omor!”, ii strigă acesta profesorului. Dascălul reuşeşte să îşi păstreze calmul, în ciuda ameninţărilor cu bătaia şi cu moartea. Într-un final, elevul iese din clasă, nu înainte de a-şi arăta forţa, dând cu pumnul în catedră. http://eclujeanul.ro
Invatamantul, sanatatea si justitia sunt bazele unei societati. Romania este o tara din lumea a treia, putand fi asemanata unui neaderthalian pierdut in New York. Sistemul de sanatate este la pamant, spitale s-au inchis masiv, la fel si scoli; Justitia este o mizerie, legislatia in mare parte infecta.

Pentru ca un sistem de invatamant sa functioneze la un standard cat de cat decent, ai ne voie de resurse materiale, adica de scoli. Scolile trebuie sa fie dotate cu sali de clasa in care sa se poata tine ore de curs, dotate cu calorifere, aer conditionat, parchet, banci, tabla, dotari de baza. Celelalte ar fi: calculatoare, videoproiectoare, etc.

In al doilea rand, ai nevoie de resurse umane. Un profesor ce stie sa se impuna, nu va fi tinta ironiilor niciunui elev. Multi indivizi ce ajung profesori isi gresesc ''vocatia'', ajungand sa nu poata sa-si tina orele de curs pentru ca nu pot, nu sunt pregatiti sau nu vor. Resursele umane in Romania sunt extrem de slabe, avand in vedere faptul ca din timpul comunismului, romanasul era obisnuit sa invete papagaliceste. Astfel, avem profesori care isi cunosc materia pe de rost, insa nimic mai mult. Nu au metode de predare, nu impun respect, nu intra in profunzimea subiectului, nu se abat (intr-un sens bun) de la programa anual schimbata/ inlocuita. Multi profesori vin la scoala pentru a dicta si a pleca acasa, fara sa-i intereseze cu ce a ramas elevul in cap. Salariile intradevar sunt demotivante, insa exista si alte locuri de munca mai bine remunerate.

Profilul elevului nu s-a modificat foarte mult in timp. Chestiunea este la nivelul relatiei pe care dascalul ar trebui sa o gestioneze: prin atitudine, regulamente aplicate, nu doar scrise si o comunicare informala bine articulata. Din ce se vede in imagini, imbecilul in trening pare sa nu fi frecventat sistemul educational, cat despre educatia din familie, carenta este evidenta. Are o vestimentatie de aurolac, asta pe langa comportament. Pare sa nu fi trecut nicio zi pe la gradinita cand a fost mic si nici nu pare sa fi trecut de clasele primare pe merit, in urma insusirii unor cunostinte de baza. Cat despre clasele gimnaziale, sigur a primit note din burta, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor din mediul rural. Colegii de clasa, la fel.

Economia unei tari isi pune simtitor amprenta asupra formarii individului. In state cu un nivel de trai ridicat, ca Anglia, Franta, Germania va exista mereu respect fata de institutiile publice, implicit fata de cadre didactice. In tari sarace ca Romania sau Bulgaria, este si normal sa aiba loc astfel de evenimente. Educatia din familie sau ''cei 7 ani de acasa'' va fi mereu la pamant atat timp cat nu se iau masuri, practic neexistand consecinte severe in urma unui comportament total inadecvat intr-o scoala, spital, pe strada, etc.

Raspuzatori:

1. Statul
2. Profesorul
3. Elevii
4. Mediul de provenienta

Trimiteți un comentariu