Andi Miron

Fotbalul romanesc, sarac si pretentios

Toate cluburile de fotbal din Romania, cu exceptia Stelei si a CFR Clujului sunt submediocre la nivel european Steaua si CFR sunt doar mediocre si spun asta bazandu-ma pe statisticile din ultimii 5 ani, performantele negative ale formatiilor din Liga I.

E logic, investitiile patronilor sunt infime, incomparabile cu echipe din campionate de elita ca Anglia, Franta, Italia, Spania, Olanda, Rusia si nici macar comparabile cu echipe din Ucraina, Belgia, Turcia, Grecia, Polonia, chiar si Bulgaria. Academii nu avem (cu mici exceptii), cat despre transferurile de no name-uri suntem obisnuiti de ceva vreme.

Steaua a trecut de grupele Europa League in ecest sezon, urmand sa joace mai departe dubla cu Ajax Amsterdam. Steaua poate trece de Ajax, insa nimeni nu poate contesta faptul ca olandezii pornesc cu prima sansa si inca una consistenta. Valoarea lotului net superioara, calitatea jocului si campionatul puternic in care evolueaza sunt principalele motive.

Romanii au cedat, demonstrand faptul ca nu au putut si nici nu pot face fata unor cheltuieli ce implica investitii de o anumita anvergura cum ar fi fotbalul european. Porumboiu a cedat dupa 2 ani de investitii modeste la nivel european, insa majore pentru Liga I. In afara de Porumboiu, au cedat multi altii ce nu au putut face fata cheltuielilor, intrand in faliment, insolventa, ori vazand clubul.

Mentalitatea in fotbalul romanesc este una bolnava. (Nu numai in fotbal, ci si in alte domenii.) Nea Jiji de exemplu, traseaza praguri salariale jucatorilor, ce nu trebuie sa depaseasca o anumita suma. Astfel, Jiji trateaza echipa ca pe o turma de oi. Unii jucatori sunt mai valorosi, altii mai putin. Multe transferuri i-au picat lui Fecali din aceasta cauza, vorbind aici despre jucatori liberi de contract. In Romania nu se cumpara jucatori, ci se iau ciurucuri gratis de prin afara. Patronul ca patronul, insa Steaua are un manager invizibil si un antrenor ascultator.

Consider ca marketing-ul Stelei este prolific doar pe moment. Este acceptabil pentru o echipa de duzina si mizerabil pentru o echipa mica, dintr-un campionat modest, insa cu pretentii de cupe europene.


Trimiteți un comentariu