Andi Miron

Manelele electronice, surclasate de chitare

Industria muzicala romanesca a intampinat multe schimbari din '90 in coace. Schimbarea se intinde de la ritmurile pop ale trupelor Animal X si 3SE, pana la mult cunoscutele manele electronice ce pot fi ascultate pe majoritatea posturilor de radio si in majoritatea cluburilor in ziua de azi.

Manelele electronice, sau o mare parte din muzica comerciala a prins foarte mult la public incepand din 2007 in coace. Publicul tinta care mai asculta si astazi acest gen de muzica e format preponderent din indivizi primitivi avand in vedere cunostintele muzicale generale, repertoriul acestora reducandu-se la artisti slabi pregatiti din punct de vedere muzical. Cat despre muzica ce o ''presteaza'' acesti artisti, mizerbila, insa numita ''muzica buna''. Doar in perimetrul Romaniei... Asta pentru ca producem un ''comercial'' mizerabil.

Ei bine, comercialul a cunoscut in 2012 si cunoaste in continuare o involutie, nu masiva insa sesizabila. DJ-ii de carton obisnuiti cu playback-ul la butoane incep sa se mai cearna. Eu unul sunt un consumator de muzica ce-si doreste sa sculte muzica live, de preferat ca vocalistii sa fie insotiti de un band.

Au aparut piese cu text in limba romana, cu sunete de chitare, nu de acrodeoane robotizate, totodata manelizate. Cand spun piese in limba romana nu fac referire la acele melodii doar cu un text in romana si atat. Fac referire si la partea instrumentala schimbata in bine, dar si la capitolul ''versuri''. Versurile nu exceleaza, insa este un progres, asta tinand cont de faptul ca acordeoanele rasunau excesiv pana nu de mult la radio si TV..

Trimiteți un comentariu