Andi Miron

Messi, cel mai bun. Din nou...

Este cel de-al patrulea an consecutiv cand Lionel Messi castiga ''Balonul de Aur'', premiul pentru cel mai bun jucator din lume. Trofeul a fost decernat in cadrul galei desfasurate la Zurich, unde au fost prezente nume grele ale fotbalului mondial.

Ca an in fiecare an, au fost trei nominalizati, printre care s-au numarat: Messi, Cristiano Ronaldo si Andres Iniesta. A devenit un obicei ca Messi sa castige trofeul, iar Ronaldo doar sa onoreze cu prezenta. Messi 42%, Ronaldo 24%, Iniesta 11%.

Messi vs Ronaldo

La doar 25 de ani, Messi este primul fotbalist din lume care reuseste aceasta performanta si anume castigarea a patru trofee. Are o mare experienta fotbalistica, mai ales la nivel de club, cu FC Barcelona cu care a castigat aproape toate trofeele puse in joc din 2008 in coace. In 2012, a castigat Cupa Spaniei cu Barca, a ajuns pana in semifinalele Ligi Campionilor si a inscris nu mai putin de 91 de goluri, depasind recordul neamtului Gerd Muller (85 de reusite in 1972). Desi nu este un atacat pur sange, un pivot, Messi este un golgheter. Nu este numai un golgheter, inainte de toate este un jucator ce evolueaza in spatele unui varf de careu, sau extrema, pozitii in care poate construi, asta in ciuda celor 91 de goluri inscrise.

Cu doi ani mai invarsta decat argentinianul, Ronaldo a explodat mai devreme, prin 2003 si se anunta un produs de export perfect pentru fotbalul portughez. In 2004 juca constant la nationala, facand o figura frumoasa la Euro 2004, unde a si ajuns in finala. Din 2008, gluma s-a ingrosat: Messi a devenit pretendent la ''Balonul de Aur'', din 2009 pana in prezent reusind sa le castige pe toate. Portughezul este vazut de multi fani ai fotbalului drept jucatorul complet, spre deosebire de Messi, pe care ''nu-l ajuta nici statura si nici muschii''.

Ei bine, aparentele inseala, iar realitatea este alta: Messi marcheaza mai mult decat Ronaldo, paseaza mai bine decat Ronaldo si fara nicio indoiala, Messi are cel mai bun control al mingii din lume. Ultimul jucator cu un control atat de bun al mingii, cu o tehnica, un dribling atat de spectaculos si eficient a fost Ronaldinho, care s-a stins prea rapid si brusc din pacate. Pe langa asta, desi fizicul nu-l recomanda, Messi este un jucator extrem de rezistent fizic, este rapid, puternic, nu face parte din categoria jucatorilor vulnerabili la jocul agresiv, adica nu se accidenteaza deloc usor si cel mai important, nu cerseste lovituri de pedeapsa, nu simuleaza ca Ronaldo sau Fernando Torres.

Se spune ca Messi nu a facut nimic la echipa nationala, spre deosebire de Ronaldo. Ramane de vazut la CM 2014. Pana atunci, Messi va dobandi mai multa experienta, iar lotul Argentinei se va omogeniza. De luat in considerare faptul ca argentinianul nu a jucat niciodata fotbal in tara natala la nivel profesionist.

Messi este deseori comparat cu Maradona si multi spun ca Messi chiar este mai bun decat predecesorul sau. Cu toate acestea, mai are mult de jucat, cel putin inca 9-10 ani si tot atatea ''Baloane de Aur'' de castigat. L-a comparat pana acum cineva pe Ronaldo cu Maradona sau Pele?


Trimiteți un comentariu