Andi Miron

"Consumatorul de suflete": Romanul cu dezmăţuri şi obscenităţi bine dozate

Aseară mi-am cumpărat o carte mică şi neagră promovată binişor în mass-media (căci altfel nici nu aflam de ea) la începutul toamnei, atunci când a intrat în comerţ. Cartea m-a captivat, aşadar, tot aseară am şi citit-o. Se numeşte ''Consumatorul de suflete'', iar autorul este un debutant, Codin Maticiuc, un tip cunoscut publicului prin intermediul tabloidelor în mare parte. El se caracterizează încă din ''introducere'' în felul următor:

''Am scris introducere, deşi vă previn: sunt, repet, su-per-fi-ci-al şi ador plăcerile vinovate, dar simple. Ador Coca-Cola rece, ţâţele mari, sexul neprotejat, perechea de Aşi, vinul scump, petrecerile pe plajă, Nutella pe pâine, jocurile video, shoturile cu gheaţă pisată, banii cash, bancurile porcoase şi iahturile cu flybridge."

Cam despre asta este vorba în aceast bestseller cu fel şi fel de povestioare în care nu lipsesc trabucurile, băutura, femeile, obscenităţile care sunt la ele acasă. Prefer să-l numesc mai bine jurnal (de noapte), căci structura şi subiectivitatea îl recomandă. Codin, protagonistul, intră cât se poate de metaforic în pielea unui vampir care se hrăneşte cu energia prăzii, a femeilor frumoase, fie ele bucureştence, băcăuance, brazilience sau franţuzoaice. ''Consumatorul de suflete'' concentrează atât realitate cât şi ficţiune în roman. În ce măsură una şi în ce măsură alta? Fiecare dintre noi putem bănui doar după lecturare.


Trimiteți un comentariu