Andi Miron

Studiile în străinătate sunt salvarea?

Din ce în ce mai mulţi tineri români doresc să se desprindă de  perimetrul balcanic. Aceştia plănuiesc să migreze în Vestul Europei sau în ţări nordice, prima etapă de bifat pentru îndeplinirea visului fiind aceea de a urma studiile universitare în ţări precum Olanda, UK, Danemarca, Suedia, etc.

În ultimii doi ani de zile am participat la evenimente dedicate în special studenţilor (organizate de LSRS, diverse asociaţii studenţeşti), evenimente în care ajungea să se atingă mai devreme sau mai târziu ''problema întoarcerii acasă''. Absolvenţi români ai universităţilor britanice reveniţi în ţară şi-au împărtăşit propriile experienţe cu privire la întoarcerea în România, valorificarea experienţei dobândite din afară, paşii pe care i-au urmat pentru crearea carierei în patria mamă.
Deşi studiile în străinătate reprezntă un proces de maturizare şi de responsabilizare pentru tineri, diploma de licenţă sau de master semnată şi ştampilată de London School of Economics nu este un mijloc care să deschidă uşi instant nici în Marea Britanie, nici în Olanda şi nici măcar în România.

Sunt de părere că un student străin pleacă din start cu un handicap de care este conştient şi anume naţionalitatea, iar cel de-al doilea îl reprezintă limba, în special pentru cei care merg pe uman. Fiecare ţară are proprii specialişti, propria ''pepinieră''. Nu putem să nu amintim şi studenţii români remarcabili, cu poveşti de succes, care au reuşit să se integreze cu brio în sistemul de muncă din afară, o parte stabilindu-se definitiv pe teritoriul strain. Motivaţia, talentul şi norocul joacă nişte roluri foarte importante.

Concluzionând, subliniez faptul că experienţa studiilor în străinătate este benefică (nivel academic, sistem, oportunităţi diferite), însă nu reprezintă acea cheie care deschide toate uşile, aşa cum îşi imaginează majoritatea puştilor de liceu sau persoanele mai în vârstă care încă mai copilăresc.Trimiteți un comentariu