Andi Miron

Cerşetorii, aceşti microbi ai societăţii hrăniţi de către cetăţenii naivi

Cerşetoria este o practică în floare care ascunde lucruri necunoscute cetăţenilor. Bucureştiul este locul ideal în care escrocheriile se împletesc de minune cu naivitatea. Autorităţile sunt jalnice, iar dacă te consideri un om sufletist şi consideri că individul care te acostează pe stradă are nevoie de sprijin, oferă-i orice alt obiect ce i-ar putea fi de ajutor în afară de bani. Mirosul banilor îi hrănesc pe cerşetori, iar tu, cel care le împarţi bancnote încurajezi această practică.

cerşetorul ''vedetă'' din apropierea staţiei de metrou Obor

Mulţi cerşetori o duc mai bine decât tine: studentule, bugetarule, angajatule! În 2011, Adevărul a întocmit un top al celor mai bogaţi cerşetori din Bucureşti. Ei bine, criza economică era şi mai pregnantă în România în acele vremuri, iar ''leafa'' lunară a acestora se încadra între 15 000 şi 23 000 euro. Topul poate fi accesat de aici.

"Harieta conduce detaşat topul cerşetorilor din Bucureşti, atât la venitul lunar, cât şi în privinţa talentului nativ. Harieta primeşte din partea experţilor noştri punctajul maxim atât pentru text, cât şi pentru ţinută, gesticulaţie şi tupeu. Harrieta activează de circa 4 ani în zona cimitirului Bellu, mizând pe o diformitate pentru a atrage banii miloşilor. Trecătorii intervievaţi de noi i-au dat Harietei o vârstă medie de 65 de ani. De fapt, Harieta are 23. Se laudă cu peste 23.000 euro lunar, are conturi la mai multe bănci, iar în timpul liber merge la mall, la fitness şi se gândeşte să se apuce de tae-bo, pentru a-şi păstra condiţia fizică. Tonusul muscular de invidiat o ajută să stea în poziţia din imagine până la 12 ore pe zi, însă Harieta susţine că efortul merită." 

Cerşetorii stăpânesc foarte bine arta disimulării. Imediat ce m-am lovit prima oară de cerşetorul de mai sus, din zona Obor, inevitabil m-a dus gândul la topul realizat de Adevărul. Cerşetorul din poză îşi joacă bine rolul. Are o poziţie umilă, o cârjă lângă el şi are mereu faţa acoperită. Aşadar, nu ne putem pronunţa în privinţa sexului sau a vârstei pe care o are individul.

Nu doar ''Filantropica'', implicit replicile memorabile ale lui Gheorghe Dinică ar trebui să facă cetăţenii să nu mai cadă atât de uşor pradă escrocilor.Spuneţi NU cerşetoriei, iar dacă bugetul vă permite să fiţi altruişti cu aproapele, va invit să sprijinim împreună cazuri umanitare. Putem începe cu Darius, un  băiat de 14 ani diagnosticat cu tumoră talamică bilaterală.

Extra:

1. Autoritățile din Veneția și Verona au stabilit amenzi pentru cei ce încurajează cerşetoria
2. Cel mai bogat cerşetor din lume: are casă de 3,5 milioane de $

Trimiteți un comentariu