Andi Miron

''Întoarce-te, române!'', campania cu iz patriotico-lacrimogen

Îmi plac campaniile cu iz patriotic şi mai mult de atât, le apreciez pe cele care nu apelează la ''coarda sensibilă'' a oamenilor. Lacrimile stoarse sunt rezultatul unei campanii, a unei reclame de succes în publicitate dar în general, lacrimile se potrivesc de minune cu dragostea de mamă, iubită, animal de companie şi în cazul de faţă pentru dragostea de ţară. Aşadar, nu de multe ori vom găsi un spot bun ce-şi propune promovarea valorilor naţionale, dragostea pentru patria mamă, care să nu fie lacrimogen .

ROM Autentic (care se declară ambasadorul neoficial al Romaniei in lume), împreună cu McCann Bucureşti au lansat în data de 27 noimebrie campania „Întoarce-te, romane!”, o campanie adresată românilor din ţară să îşi convingă prietenii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă. 

Clipul de promovare  ''Întoarce-te, române'' a devenit viral, strângând peste 100.000 de vizualizari în doar câteva zile de la apariţia pe Youtube. Începând cu data de 28 noiembrie, numărul românilor care au aplicat pentru un job în România a crescut rapid şi până în data de 3 decembrie, campania a generat aproape 2000 de mesaje video pe site-ul campaniei. 
În urmă cu câteva săptămâni am postat acest material în care vorbeam despre studenţii români şi studiile universitare din străinătate. Spuneam că studiile urmate peste hotare nu reprezintă acea cheie care deschide toate uşile, aşa cum îşi imaginează majoritatea puştilor de liceu sau persoanele mai în vârstă care încă mai copilăresc. Nu-mi plac tertipurile de genul: ''ţara are nevoie de tine'' sau ''să ne vină elitele înapoi". În primul rând, oamenii merg acolo unde există cerere în câmpul forţei de muncă, acolo unde le va fi mai bine. Elitele sunt foarte puţine şi nu se vor întoarce tocmai pentru că sunt "elite''. Nimeni nu vine de la mai bine, la mai puţin bine. Cine se vor întoarce acasă? Cei care doar au visat că vor descuia toate uşile cu acea diplomă obţinută peste hotare, da, se vor întoarce mai devreme sau mai târziu. Şi sunt mulţi...


Trimiteți un comentariu