Andi Miron

Ghid social de sărbători

Unele lucruri se repetă la nesfârşit. Despre sărbătorile ce au trecut putem spune că mass-media ne-a prezentat și la finele anului clasicele ştiri în care indivizii burduşiţi cu bucate tradiționale şi băutură jubilau pe mese, iar alții plângeau prin spitale cu burțile umflate. Cât despre autorităţi, au fost din nou surprinse de nămeţi.

Îmbucurător este faptul că mesajele care încep cu ''fie ca'' sunt pe cale de dispariție, deși mulți concetățeni neglijează intenționat sau neintenționat principiile de bază ale celor ''șapte ani de acasă''. ''Ghidul social de sărbători'' este scurt și la obiect, inspirat din realitatea de zi cu zi. Nu toți suntem la fel de educați, însă cei cu educație precară evită niște reguli de bază, de bun simț. Deseori, unii oameni dau vina pe memoria scurtă, euforia iremediabilă provocată de băutură. Așadar, iată cele trei aspecte care spun multe despre educația unui individ, cu prilejul sărbătorilor.

1. Răspunde la mesaje - Se spune că a saluta nu este o obligație. Obligație însă este să răspunzi la salut.  Făcând un simplu ''reply'' individului care te felicită, vei da dovadă că nu ești de neam prost, lăsând totodată loc de ''bună ziua''. 

2. Felicită persoanele dragi - Nu întâmplător am plasat-o a doua pe listă. Faptul că nu toți suntem înzestrați cu același "coeficient de bun simț''  este evident. Dacă nu ești în stare să dai un semn celor ce te-au ajutat atunci când ai avut nevoie, sau dacă zâmbetul pe care îl poți provoca cuiva printr-o urare de Crăciun nu te mișcă, treci la pasul 1! Mulțumește!

3. Oferă cadouri! - Nu este un clișeu, ci un gest de apreciere, de bun simț. Cu atât mai mult atunci când oferi cadouri în preajma sărbătorilor și atunci când ești musafir.


Trimiteți un comentariu