Andi Miron

Cei care contează

Fotbalul este un sport plin de surprize. De exemplu, suprizele neplăcute le produc în fotbal cei mai mari, care pornesc cu prima șansă în luptă. Echipele mici vor provoca reacții dezamăgitoare suporterilor în duelurile cu o echipă superioară (în cazul unor rezultate nefavorabile) doar în cazurile în care vorbim despre echipe mici și supraevaluate (de conducerea clubului și în general de mass-media), așa cum se și obișnuiește de fapt în România de la începutul lui 2000 până în prezent.

Vorbind despre fotbalul european, ''masa bogaților'' cuprinde câteva zeci de cluburi de fotbal cu nume sonor. Aceste cluburi nu investesc doar cu speranța de a încasa niște sume frumușele de la UEFA în urma unei prezențe fantomatice în cupele europene. La această masă a bogaților multe nume figurează, însă o parte din ele contează și doar 7 dintre acestea fac jocurile. Clișeul ''nu mai există echipe mari și nici echipe mici'' nu a avut niciodată nici cel mai mic sâmbure de adevăr. Mai exact, dintre zecile de echipe mari europene, de prestigiu, doar 7 dintre ele pot fi numite drept ''elite''; vorbim despre principalele forțe din fotbal, despre echipe de la care publicurile au așteptări mari.


Elitele sunt acele cluburi care joacă să câștige, nu doar ca să spere la un egal în a patra etapă de campionat, pe o vreme ploioasă. Obiectivele acestor cluburi sunt cucerirea trofeelor, nu doar prezența într-o anumită fază a competițiilor. Elitele fotbalului modern își permit să-și stabilească obiective consistente și în același timp bazate pe șanse reale. Ce face diferența între echipele de primă mână și celelalte? Strategia, planul, sumele investite în club (transferuri făcute cu cap, salarii direct proporționale cu valoarea jucătorului, personal de calitate, stadion, etc) fac diferența. ''Greii fotbalului '' își vor seta obiectivul maxim (într-un mod justificat), vor cumpăra jucătorii de care au nevoie și nu-și vor găuri lotul de dragul unor sume atractive.

Așadar, cei 7 care-și dispută coroana la masa bogaților sunt: Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen, Chelsea, Manchester City, Manchester United, PSG. Alte echipe puternice precum Juventus, Inter, Liverpool, Atl. Madrid, Valencia, Zenit, Porto, Lyon și multe alte cluburi cu tradiție, demne de menționat, rămân în 2015 niște echipe solide, însă niște cluburi ce aparțin celui de-al doilea eșalon.

Trimiteți un comentariu