Andi Miron

''Vin românii'', adevăr sau provocare?

Canalul de televiziune britanic Channel 4 a difuzat în urmă cu câteva zile două episoade dintr-un serial documentar intitulat ''Vin românii''. Acest serial prezintă poveștile unor amărâți plecați din România și ajunși în Regatul Unit pentru un trai mai bun. Două episoade au fost de ajuns pentru a provoca un impact instant asupra românilor de pretudindeni, dar mai ales asupra celor stabiliți în Marea Britanie, stârnind astfel un val de reacții. Românii și-au manifestat indignarea pe rețelele sociale, câteva comunități din UK au ieșit în stradă în semn de protest față de difuzarea documentarului, iar Ambasada României din Marea Britanie i-a trimis o scrisoare producătorului serialului (un semnal de alarmă prin care se menționează pericolul reflectării unor percepții distorsionate aupra românilor din Marea Britanie, a creării unei imagini nefavorabile și nemeritate a comunităților de români în urma difuzării serialului).

În primul rând, sunt de acord cu faptul că acest documentar afectează într-un mod negativ imaginea românilor; telespectatorul străin va generaliza, își va crea o opinie generală proastă bazată pe modelele (o parte dintre modele fiind negative, altele extrem de degradante și altele care-ți inspiră milă) prezentate  în serial. Nu ne face cinste să fim puși la un loc cu amărâții prinși la cerșit sau la furat în străinătate care se recomandă a fi români. Mai mult de atât, nu ne face cinste să se mai și mediatizeze aceste suflete pătate.

Pe de altă parte, britanicii prezintă realitatea. Nu ne place să se pună accentul pe astfel de oameni, însă aceștia există pretutindeni (fie ei români sau rromi). Personal, referindu-mă strict la cetățenii de etnie rromă, atrag atenția asupra faptului că acești indivizii sortiți să fie paraziți sociali se înmulțesc într-un ritm alarmant (numărul acestora explodând în România după '89). Așadar, fiind ca niște gândaci, scopul lor este să se multiplice și mai nou, să migreze. Detest promovarea excesivă a aspectelor sociale degradante în media. Devine și mai rușinos atunci când aceste aspecte ajung să devină virale, trecând astfel de granița României (vezi emisiunea ''În premieră'').

Una peste alta, deși britanicii prezintă în ''Vin românii'' niște aspecte actuale adevărate, consider că difuzarea documentarului reprezintă un gest neonorant. Producția și mai ales difuzarea unui astfel de material o consider drept un gest sfidător față de impactul social nociv ce-i dă naștere. Rezultatul? Nașterea unor percepții greșite, proteste, ură și violență.

Pe de altă parte, difuzarea controversatului serial poate fi o provocare, un test ce ne poate pune la încercare solidaritatea, demnitatea, puterea de a ne schimba într-o anumită măsură imaginea, o oportunitate de a demonstra că nu ne manifestăm dragostea față de patria mamă doar de 1 Decembrie, șansa de a ne mobiliza împreună, de a ne promova simbolurile și românii frumoși.

Așadar, adevăr sau provocare?

Foto: www.zf.ro


Trimiteți un comentariu