Andi Miron

Cutremurul din Nepal și proștii din online

Singurul lucru de care au nevoie în acest moment morții, răniții, familiile celor morți și răniți, toți cei afectați fizic și psihic de cutremurul din Nepal este o aplicație pe Facebook care să le facă viața mai bună. Zuckenberg a lansat o aplicație prin care orice individ, localizat din orice punct geografic își poate anunța prietenii virtuali că nu i-a zburat capul de pe umeri în urma cutremurului devastator. Aplicația este dată peste cap (lucru propus și reușit de către creatori) de checkin-uri false, bun prilej pentru ca justițiarii din social media să strige în gura mare ''respectați aplicatia!"' și să-i pună la colț pe cei ce glumesc pe seama acesteia (adică cei safe), numindu-i totodată miștocari, ipocriți, insensibili.

E trendy să fii oaie și să înjuri doar de dragul faptului că o mai fac și alții, sperând astfel să pari drept 
un viteaz, fără să cercetezi amănunțit. De fapt, singurul gram din vină existent în toată povestea asta îl are chiar Zuckenberg și din păcate nu toată lumea e în stare să vadă că peștele de la cap se împute. Aplicația este defectă de la bun început, neavând restricții în privința localizării, adică te poți alătura celor safe dacă ai trăit cutremurul doar cu gândul, dintr-o cafenea din București, dintr-o stație de autobuz din Cahul sau dintr-un bordel din Budapesta. În afară de asta, Zuckenberg s-a gândit că singura grijă a celor ce au trăit clipe de coșmar în Nepal este să-și verifice news-feed-ul și să-și mulgă vaca de pe FarmVille. Tare grijuliu omul, căci cu toții știm că nu donațiile salvează vieți, ci aplicațiile de pe Facebook.

Facebook este exemplul perfect de ''cum să ții cu câteva secunde mai mult online userii, profitând de un fapt nefericit cu impact global''. Așadar, cei mari vă dau momeală și își cresc cifrele în timp ce voi vă înjurați pe internet. Așa vor face mereu, vor crea tot felul de momeli, agățându-se de tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin fericite cu impact major în lume.

Foto

Trimiteți un comentariu