Andi Miron

România la Eurovision. Plusuri și minusuri

Publicul telespectator Eurovision i-a plasat pe Voltaj în urma televotingului pe poziția numărul 12. Din punctul meu de vedere, reprezentanții noștri au lăsat o impresie plăcută și au fost cei mai buni artiști pe care România a putut să-i trimită mai departe, să ne reprezinte țara (deși concurența nu le-a lipsit, Ovidiu Anton și Lara Lee având niște piese foarte bune la Selecția Națională). România a punctat la capitolul mesaj, asta pe lânga faptul că piesa sună foarte bine. Este plăcut să asculți versuri românești cântate în limba maternă pe o scenă atât de mare, iar varianta cu ultimul refren cântat în engleză a reprezentat un alt plus.

Ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că Voltaj nu a venit cu prea multe noutăți pe scenă față de momentul artistic din martie, ci doar cu câteva îmbunătățiri la capitolul visual. Ceea ce vreau să spun e faptul că show-ul celor de la Voltaj a fost mult prea static, poate chiar monoton din cauza aglomerației create de către instrumentiștii trupei plantați parcă în scenă, având astfel doar un rol decorativ. Una este atunci când avem o interpretă/ interpret singur pe scenă, fără un spectacol coregrafic (lucru acceptabil), altfel se vede atunci când sunt șapte oameni inactivi pe scenă. Cu toate acestea, Călin Goia e un tip energic, carismatic, un atuu pentru echipa României. Într-adevăr, nu e prea ușor să improvizezi ceva având în vedere faptul că piesa e o baladă cu un mesaj social. Și totuși trebuia să dăm impresia că nu avem inspirație? Consider că doar dacă se renunța la band și se foloseau niște actori, un mini-scenariu discret, aveam toate șansele să avem un show mai catchy, mai dinamic.

Din finală mi-au mai plăcut Albania, Suedia, Rusia, Austria, Georgia, Letonia, Belgia. Suedia a avut de departe cea mai bună piesă și un show simplu dar elegant (Loreen din Suedia, câștigătoarea din 2012 a respectat aceeași rețetă: cea mai bună piesă din concurs, sound modern, show simplu și plăcut). 
De asemenea, discuțiile interminabile vizavi de controversatele interese geopolitice care se presupun că primează în acest concurs muzical nu-și au loc în acest an. Spun asta pentru că Marea Britanie, Franța, Austria (gazda evenimentului) și Germania au încheiat pe ultimele locuri.


Trimiteți un comentariu