Andi Miron

Expoziție de colaje marca Ion Bârlădeanu la Hanul Gabroveni

Ion Bârlădeanu este un personaj tare simpatic, cu o poveste de viață foarte interesantă. L-am descoperit în 2010 pe acest om, atunci când am urmărit documentarul produs de HBO, ''Lumea văzută de Ion B.''. Ion Bârlădeanu este un bătrânel de 69 de ani a cărui viață a început să se schimbe radical acum șapte ani, atunci când a fost descoperit împreună cu a sa colecție de colaje la o ghenă din spatele unui bloc de pe Moșilor. De atunci până acum, viața artistului s-a schimbat destul de mult, lucrările sale ajungând să treacă granițele țării și să fie expuse în orașe precum Londra, Copenhaga, Basel, Paris. ''Ion Bârlădeanu nu este un artist în sensul clasic al cuvântului: nu are studii de specialitate, iar lucrările pe care le creează de mai bine de treizeci de ani au o functie mai degrabă autoterapeutică (de afirmare ingenuă a propriilor dorințe și obsesii, dar și a unei libertăți interioare) decât una pur estetică, de adresare către un potențial spectator. 

Ion Bârlădeanu este un personaj în sensul plin al cuvântului. A visat dintotdeauna să joace în filme, să fie un erou. Colajele pe care le realizează nu sunt altceva decât propriile lui filme, pe care le compune ca un regizor, după o poveste imaginată tot de el.

Pe Ion Bârlădeanu l-a descoperit artistul Ovidiu Feneș, în timp ce vânau amândoi cartoane pentru a face artă. Ion l-a dus în vizuina lui de la ghena din spatele blocului și i-a arătat comoara de colaje pe care le făcea de vreo 20 de ani, de năduf, de tristețe, de prea multă imaginație, de plictiseală, de dragul artei. Dan Popescu de la galeria H'art l-a preluat pe Ion din voleu, l-a spălat, l-a pieptănat și l-a frizat, a stat cu el pe salteaua din spatele blocului, fumând și ascultând cum plouă ploaia de gunoaie și s-au uitat împreună la „filmele" lui Ion Bârlădeanu.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 - 22:00, la Hanul Gabroveni, în perioada 3-15 iulie 2015 gratuit.''

Trimiteți un comentariu