Andi Miron

Comedie neagră

Într-o țară normală (așa cum îi place să spună actualului președinte), justiția ar trebui să acționeze ferm, corect și cât mai repede, făcându-i astfel pe cetățeni să se simtă în siguranță. La noi, justiția se dorește a fi recunoscută drept independentă, bine consolidată, deși acțiunile acestei justiții dau de înțeles exact opusul. Mai mult de atât, se aseamănă foarte bine cu o comedie neagră. Haideți să vedem de ce, analizând câteva lucruri.


Violatori, pedofili și interlopi în libertate, Vișinescu la pușcărie. Victorie!

Ajuns la 90 de ani, sclerozat, bolnav din cap până în picioare, torționarul Vișinescu a fost astăzi condamnat la 20 de ani de închisoare. Curtea de Apel București l-a condamnat pe acest individ cu zilele numărate pentru că ar fi comis crime și abuzuri în penitenciarele din vremea comunismului (un sistem muncitoresc, însă dement). Comuniștii au căzut în '89, iar Vișinescu este condamnat abia în 2015. Problema cu justiția română în acest caz este multiplă. Prima problemă e faptul că au fost necesari 26 de ani pentru ca Vișinescu să-și afle sentința, iar cea de-a doua reprezintă timpul și banii aruncați pentru cercetarea unui cadavru ambulant. Efectiv, nu ai cum să nu râzi când vezi cu se ocupă justițiarii din această țară. E ca și cum ai băga în dubă o bătrână care vinde flori la colț de stradă la Obor, în loc colectezi toți combinatorii de telefoane din zonă.

Justiția din România se face că este chioară de regulă. Escroci și șmenari precum Leo de la Strehaia, care defilează non-stop în presa de scandal etalându-și bogățiile la fel ca mulți alți țigani (respectiv cocalari români), sau politicieni, în frunte cu Elena Udrea nu sunt luați la bani mărunți, așa cum ar fi normal. În cel mai bun caz, pedeapsa unor astfel de șmenari presupune  câteva luni de pușcărie, fără a li se confisca averile. Cred că pentru acești cetățeni e destul de convenabil să facă câteva luni de pușcărie (luându-și astfel o piatră de pe inimă) de ochii presei, pentru ca mai apoi să se bucure o viață întreagă de zecile de milioane de euro strânse prin metode ilegale.

Cu toate astea, nu putem avea pretenția ca toți gherțoii, interlopii, politicienii cu averi nejustificate să fie săltați, în condițiile în care primul om din stat, Klaus Iohannis (aflat în cădere liberă în sondaje) are 6 case din meditații și nu este cercetat pentru treaba asta.

Sursa foto: ProTV.ro

Trimiteți un comentariu