Andi Miron

Pariurile mele pentru EURO 2016

Cele trei pariuri pe care care mizam încă de la începutul campaniei de calificare pentru EURO 2016 sunt pe drumul cel bun și se referă la trei echipe naționale și anume: România, Franța și Anglia. Toate trei au câteva lucruri comune și anume setea de performanță, însă doar două din ele sunt gata să revină în forță.

Franța, de la finala pierdută în fața Italiei la Campionatul Mondial din 2006, găzduit în Germania nu și-a mai bucurat prea mult fanii așa cum o făcea în generația lui Zidane, Deschamps sau Platini. După retragerea lui Zidane, Cocoșul Galic care nu a dus lipsă în componența lotului de individualități (Ribery, Malouda, Benzema, etc.), deși a avut momente de criză în privința acoperirii unor posturi, cum ar fi fundașii centrali. După finala din 2006, Franța nu mai era la fel de omogenă și nici nu avea prea multă inspirație în joc, devenise un adversar cu un joc mediocru, care nu mai speria pe nimeni. Astfel, la EURO 2008 din Austria și Elveția nu a reușit să treacă mai departe din grupa morții, compusă din francezi, italieni, olandezi și români. Au încheiat competiția pe ultimul loc în grupă. Nici la Campionatul Mondial din 2010 nu au făcut o figură prea frumoasă, pentru că nici acolo nu au reușit să treacă de grupa în care i-a avut adversari pe uruguayeni, mexicani, sud-africani. Au încheiat aventura sud-africană tot pe ultimul loc în grupă, cu un punct. La EURO 2012, Franța a dat semne că nu e o fostă glorie complet dizolvată, așa că a reușit să se califice din grupă, însă au fost eliminați de Spania în sferturi. La Campionatul Mondial din 2014, găzduit în Brazilia, Franța a început să o ia ușor, ușor pe traiectoria cea bună, trecând de grupe, însă fiind scoși de către nemți, cu 1-0 în optimi.

Sursa foto

Anglia a fost ciuca bătăilor la Cupa Mondială din 2014. A înregistrat un egal chinuit cu Costa Rica și a pierdut în fața Italiei și Uruguayului în grupă. La EURO 2012 au trecut de mână cu Franța de faza grupelor, însă apoi au fost scoși rapid de Italia. La Mondialul din 2010 au pierdut în optimi cu 4-1 în fața Germaniei, iar la EURO 2008 nici măcar nu au reușit să se califice.

România, de la participarea la EURO 2008 nu a mai bifat nimic notabil până acum. Poate doar un joc bătrânesc și uneori eficient (pus în scenă de către Victor Pițurcă) și negrele contraperformanțe semnate de către tricolori alături de juniorul Răzvan Lucescu.

Orice echipă națională cunoaște de-alungul timpului momente nefericite, dar și altele cu adevărat glorioase. Perioada neagră poate dura ani, așa cum a durat la francezi și la englezi în ultimii 7-8 ani, iar același lucru se poate spune și despre momentele frumoase prin care au trecut și trec Germania sau Spania (într-un ușor declin). Nu este exlus faptul că Franța va ajunge numărul 1 mondial și că Spania va fi numărul 20 în curând. 
Cum declinul este un lucru firesc și ascensiunea este un lucru la fel de firesc, care a început să se manifeste categoric la englezi și la francezi. 

Pariurile mele vizează Franța și Anglia, niște echipe care cred vor face o figură frumoasă la EURO, (enumerându-se printre favoritele la titlu din punctul meu de vedere), dar și România, care se va califica la turneu, așa cum am repetat-o de n ori, însă nu va uimi pe nimeni în niciun fel. Sper să nu am dreptate, însă cred că România și-a atins potențialul maxim (mincinosul loc 7 în lume), iar Franța și Anglia vor reveni acolo unde le este locul, adică în frunte. Avem și motive să credem acest lucru din pricina jocului eficient, spectaculos pe care-l prestează în momentul de față, a noilor jucători din componența loturilor (de urmărit la francezi Mangala, Varane, Zouma, Schneiderlin. Pogba, Kondogbia, Matuidi, Griezmann, Fekir, Martial, iar la englezi Clyne, Chamberlain, Sterling și Kane).

Acum e momentul ca Franța și Anglia să scoată capul afară.

Trimiteți un comentariu