Andi Miron

Schimbările de care are nevoie naționala noastră de fotbal

1. Pantilimon sau Lung în teren, Tătărușanu pe bancă sau în tribună

România are nevoie de un nou portar. Tătărușanu reprezintă una dintre obsesiile lui Anghel Iordănescu și ale lui Victor Pițurcă. Indiferent de formă, Ciprian este titular, deși ceilalți doi concurenți de pe postul său sunt doi jucători foarte valoroși. Mie personal nu mi-a plăcut niciodată Tătărușanu, căci nu știe prea bine să iasă pe centrări și e prea rigid (e un fel de Lurch sau Iohannis la capitolul acesta). În plus, pe lângă faptul că Tătărușanu nu este un portar atât de sigur precum Pantilimon sau Lung Jr, nu este titular incontestabil la echipa de club.

2. Mățel, Moți și Găman în teren, Papp și Chiricheș afară

România are nevoie de un fundaș dreapta adevărat, nu de o improvizație. Cum nici Tamaș nu are ce căuta în banda dreaptă, nici locul lui Papp nu este acolo. Am crezut mereu că locul în banda dreaptă este al lui Mățel, un jucător pe care-l recomandă calitățile sale pentru acest post, spre deosebire de Papp, care este de fapt fundaș central de profesie. Moți și Găman au nevoie și ei să primească măcar o șansă, din moment ce ambii sunt titulari la echipele lor de club și evoluează foarte bine, iar Chiricheș este catastrofal atât la națională, cât și la Napoli. În plus, eu mereu l-am văzut pe Chiricheș un mijlocaș defensiv, niciodată un stopper. Stopper-ul lui Napoli nu are cel mai bun joc aerian pentru un fundaș central și îi place foarte mult să urce în atac cu mingea la picior, lăsând astfel liberă defensiva. În plus, este destul de rapid și mult prea tehnic pentru un stopper. Aș fi jucat cu Chiricheș închizător la națională până acum, căci pe lângă calitățile care-l recomandă, lotul României suferă la capitolul închizători, iar la capitolul stopperi, avem prea mulți pe bancă.
Chiricheș trebuie înlocuit pentru că a avut niște prestații foarte slabe, dar și pentru grosolănia de după meciul cu Finlanda.

3. Budescu, Enache și Prepeliță în teren, Maxim, Torje, Popa în stand-by, Chipciu afară

Primii doi nu au primit prea multe șanse la națională, însă sunt colegi la echipa de club și prestează un joc foarte bun;  Prepeliță a jucat bine cât a apucat la națională. Maxim este mediocru la națională, invizibil la club, Torje este doar o umbră a jucătorului care a fost la Dinamo, Popa este mediocru, iar Chipciu dezastruos. 

4. Alibec și Andone în teren, Keșeru pe bancă

Alibec (s-ar înțelege bine cu Budescu în teren) și Andone merită și ei o şansă, căci valoric, toți trei se situează cam pe acolo, însă doar unul dintre ei jucat foarte mult (și prost), iar ceilalți deloc. Am văzut cu toții ce poate Keșeru, am văzut că nu este în cea mai bună formă și că până la urmă nu este Adrian Mutu ca să fie bătut în cuie pe foaia de joc.

5. Kehinde Fatai 

Nigerianul de 25 de ani și-a luat cetățenia și poate fi selecționat oricând. Joacă foarte bine la echipa sa de club și cred că poate deveni mai mult decât o pată de culoare la naționala României.

6. Anghel, afară

Ne-a demonstrat până acum destul de multe lucruri și ar fi de bun simț să-și dea demisia, deși nu cred că se va întâmpla acest lucru prea curând și nici nu cred că va fi demis. La noi de regulă, nu prea se demit selecționerii. Dacă Pițurcă nu avea o ofertă bună de la arabi și nu mai demisiona, România probabil că se chinuia cu el pe bancă chiar și astăzi în această grupă de viermi.

7. Echipamentul

Și dacă tot vorbim de schimbări, aș renunța echipamentul acela de joc de culoare galbenă, căci arată groaznic. Aș încerca ori roșu, ori albastru. E nevoie de o reîmprospătare și la acest capitol.

Marica neselecționat, decizie înțeleaptă

Una dintre puținele decizii înțelepte ale lui Iordănescu în privința naționalei României a fost neconvocarea lui Ciprian Marica, proaspăt revenit după o lungă accidentare și fără meciuri în picioare. Și Ibrahimovici dacă ar fi fost, tot nu ar fi trebuit selecționat dacă revenea după 6 luni în care a stat pe tușă.

Sânmărtean, omul care încă ține naționala vie

Sânmărtean este cel mai tehnic jucător român de la Hagi în coace. Dacă nu-l chinuiau accidentările pe vremea când era tânăr, ajungea cu siguranță la un club mare din Europa. Este un jucător unic pentru România, căci este singurul care este în stare să destabilizeze, să scoată adversari din joc, să dribleze și să paseze ca un magician. Din păcate a intrat în atenția echipei naționale mult prea târziu. La 35 de ani, Sânmărtean este indispensabil, creierul naționalei. Imaginați-vă voi ce ar fi fost sau cum va fi fără el în teren.

Ce ne facem la EURO?

România nu merită să ajungă acolo, însă EURO trage de ea, Probabil dacă nu se vor face niște schimbări majore, tricolorii vor fi ciuca bătăilor.

Trimiteți un comentariu