Andi Miron

Afară cu fumătorii!

... nici afară nu e bine, căci sar ecologiștii, însă e mai bine decât înăuntru....
Proiectul de lege privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, pe care Parlamentul ar fi trebuit să îl voteze miercuri, 25 noiembrie, a fost scos de pe ordinea de zi.
Există fumători care sunt de acord cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise dar și alții care se opun acestui proiect, unul dintre ei fiind Mădălin Voicu.

Deputatul social-democrat Mădălin Voicu se vaită ca o maimuță călcată pe coadă și declară pentru Agerpres.ro că interzicerea fumatului este o formă de discriminare:
"În condițiile în care eu ca fumător constat că există rigori de-astea discriminatorii sau absurde ar trebui să ne gândim dacă într-adevăr ne preocupă ceea ce înseamnă toxicul în care trăim, să nu mai circule nicio mașină pe combustibil lichid sau solid, să nu mai existe fabrici, să nu mai existe nimic care poluează atmosfera" 

Nu am nimic personal cu fumătorii atât timp cât nu-mi suflă fumul în nas. Fumatul este un viciu foarte răspândit în lume, insă asta nu este o scuză atunci când vine vorba de nerespectarea spațiului personal al celuilalt. Eu cred că fumatul e o nevoie care trebuie gestionată precum mersul la baie . Dacă îți vine să elimini ceva din tine, fă-o, dar în așa fel încât să nu deranjezi pe nimeni. Mai exact, nu te c*ca în mijlocul restaurantului, du-te la baie!; nu-i sufla fum de țigară în față sau în farfurie individului din restaurant, scoate-ți fumul din plămâni afară! Nimeni nu vrea să-ți adulmece duhoarea.


România este țara din UE cu cele mai permisive legi, iar industria tutunului este al doilea contribuitor la bugetul de stat.  Pentru a evita riscul unor incendii și pentru că este toxic și neplăcut să suporți într-un spațiu închis unul sau mai mulți indivizi care-și bagă fum prin niște gauri și îl scot prin altele, țări precum Irlanda, Norvegia, Italia, Malta, Suedia, Marea Britanie, Turcia, Ungaria își protejează cetățenii, interzicând fumatul în spații publice închise.

În România, lucrurile ajung mai greu dar sunt convins că acest proiect de lege se va aproba. Șansele ca proiectul să fie aprobat sunt mari, căci tragedia de la Colectiv reprezintă o presiune în plus pe umerii politicienilor. Dacă nu s-ar fi petrecut acel eveniment nefericit, cred că proiectul avea șanse mult mai mici să fie luat în calcul. Mulți fumători sunt deschiși pentru adoptarea proiectului, iar cei care sunt împotrivă, se vor mai văita un pic și le va trece, căci vor trebui să accepte și să se conformeze; e o chestie de educație și de obișnuință până la urmă.

Veste bună/ Cu un pas mai aproape de civilizație: Timișoara are deja primul club în care fumatul este interzis.
„Decizia a fost luată pentru că ne-am gândit că este mai bine așa, mai ales că, cel mai probabil, în scurt timp se va interzice oricum fumatul în locurile publice. Reacția vizitatorilor noștri a fost foarte bună, am avut parte inclusiv de fumători care ne-au spus că apreciază ideea. Nu am avut niciun fel de incidente și toată lumea a respectat regula”, a declarat PR managerul clubului Fratelli pentru Tion.ro

Trimiteți un comentariu