Andi Miron

Prostia e letală

Din păcate, acest titlu nu este o metaforă.
O elevă  de clasa a X-a din Colegiul Economic ''Ion Ghica din Bacău'', dispărută din 28 octombrie, a fost găsită fără viață în râul Bistrița, pe 27 noiembrie. Elevii din Economic spun că tânăra de 16 ani s-ar fi sinucis din cauza părinților, care nu ar fi fost de acord cu relația fiicei lor.

Astfel de cazuri nefericite se petrec peste tot în lume și de regulă, tinerii care doresc să-și pună capăt zilelor din cauza unor probleme adolescentine, provin din familii modeste, dezorganizate, cu părinți incapabili să comunice și să ofere afecțiune copiiilor.
De obicei, atunci când doi neghiobi se contopesc și dau naștere unui copil, îl ''educă'' fie cu parul, căci ''bătaia e ruptă din rai'', ori îl lasă de izbeliște. Și uite așa apar delicvenții de mâine și instabilitatea emoțională în rândul tinerilor, care atunci când atinge un anumit nivel, poate fi fatală.

Oameni nevinovați ajung să fie victimele prostiei altor oameni

În cazul elevei de 16 ani decedată, vina aparține în mare măsură familiei, dar indirect și sistemului educațional din România, care este perfect ignorant atunci când vine vorba de consiliere psihologică în unitățile de învățământ. 
E firesc să pretind consiliere psihologică în școli în 2015, așa cum ar fi normal ca în nicio unitate de învățământ din România să nu mai înghețe cerneala din călimară atunci când vine iarna, toaletele să nu mai fie niște gropi săpate într-o curte, iar mulți copii din mediul rural să nu mai fie nevoiți să meargă pe jos kilometri întregi până la școală. Și lista poate continua...

Dar am uitat, în România cu cât ești mai needucat, cu atât ești mai ușor de prostit. Uitați cine ne conduce. Edilii noștri sunt proiecția acestui popor naiv și needucat, de unde și vorba că ne merităm conducătorii.

În această poveste, totul pleacă de la lipsa educației. De asta vedem tineri de 20 de ani după gratii, copii care își pun capăt zilelor, ori indivizi care-și întemeniază o familie și aleg să-și ''educe'' urmașii la fel de prost cum au fost educați și ei în copilărie.

Trimiteți un comentariu