Andi Miron

Statul acționează atunci când mor oameni. Cetățenii când o fac?

Oamenii care au murit în mizeria aceea de club nu au murit pentru că au avut ghinion. De fapt, au fost omorâți de corupția din România, de șpăgi, de indiferența autorităților statului. Autoritățile nu ar trebui doar să asigure locuri de veci pentru cei care au decedat, ci și sprijin financiar decent familiilor îndurerate.

Există posibilitatea ca după această tragedie, Parlamentul să voteze legea anti-fumat (lege despre care s-a mai discutat în Parlament, intens dezbătută și pe rețelele sociale în repetate rânduri), în cluburi, baruri, restaurante, etc. În acest caz, cluburile nu ar mai fi niște camere de gazare iar instalațiile anti-incendiu și-ar putea face treaba. La urma urmei, dacă s-ar vota această lege, statul ar face ceea ce trebuie să facă de fapt, adică să-și protejeze cetățenii.

Sâmbătă seara, Centrul Vechi a fost a fost tăcut. Arcade Cafe, Barbero, Blackjack 21, Bound, Bordello, Cliche, Control, Curtea Berarilor, Deko, El Dictador, El Comandante Jr., Finnish, Fire, Freddo, Goblin, Nomad Skybar, Old City, Spice Club, St. PatrickStorage Room, Sankt Petersburg, Sinners, Shoteria, Spice Club, The Barrel, The Dunken Lords, The Vintage, The Tube, Trinity College, True și-au anulat petrecerile de Halloween în semn de solidaritate.

Toată această întâmplare nefericită ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă atât pentru statul român, pentru patronii și managerii de cluburi, cât și pentru persoanele care frecventează localuri care mai de care mai dubioase și mai obscure. În Centrul Vechi de exemplu, care la primul cutremur de peste 5 grade se va face tot praf, există tot felul de clubulețe improvizate în foste pivnițe, în care accesul se face doar pe o scăriță îngustă de beci. 

Lucrurile merg destul de greu în România pentru că cetățenii (printre care care se numără foarte mulți tineri), au alte preocupări: manele, Leo de Strehaia și chiloții Zăvorancei. Tinerii frumoși și liberi care și-au luat țara înapoi nu se implică în probleme sociale, nu se documentează, excelează la capitolul pasivitate, iar atunci când au impresia că se implică, sunt aspru manipulați (cazul Iohannis în social media).
Documentați-vă, implicați-vă și nu așteptați ca ceva să se schimbe de la sine!

Trimiteți un comentariu