Andi Miron

Cadrele didactice competente, pe cale de dispariție

Într-un sistem educațional găunos, în care cadrele didactice sunt remunerate aproape la fel de prost ca măturătorii, nu e de mirare faptul că există la catedră atât de mulți oameni care nu au nimic în comun cu activitatea didactică. În școala generală și în liceu am luat contact cu tot felul de profesori: delăsători, nepregătiți, cu probleme psihice și foarte puțini cu adevărat exemplari.

În generală, am avut un învățător căruia îi stătea în fire ca mereu, în preajma alegerilor, să afle de la elevi orientarea politică a familiilor din care provin. De asemenea, era obișnuit ca la fiecare început de semestru să ne întrebe pe noi, elevii, cine și-a schimbat mașina, cine și-a mai pus centrală termică sau termopane, iar asta reprezenta doar capul listei de curiozități a domnului învățător. La ședințele cu părinții, care trebuiau să fie cât mai dese (cu scopuri bine gândite), cerșea sponsorizări și insistent, fondul clasei. Părinții care cotizau, aveau instant asigurat pentru copiii lor un trai privilegiat (fără bătaie, fără pedepse, fără note mici, etc). Acest învățător era genul de om care făcea diferențe, în sensul că pe cei mai obraznici și pe cei care nu învățau prea bine sau care proveneau din familii modeste, nu ezita să-i altoiască (de la injurii și trimis la colț, până la palme peste față, tras de păr, de urechi sau lovituri la coaste) atunci când făceau boacăne copilărești, indiferent că erau fete sau băieți. Și toate acestea se întâmplau la una dintre cele mai prestigioase școli generale din județ.

În sistemul educațional din România încă mai profesează astfel de oameni toxici, tocmai pentru că nu există concurență în sistem. Și nu văd de ce ar exista concurență din moment ce salariul unui profesor debutant e echivalentul a 3 coșuri de cumpărături dintr-un hypermarket. Tind să cred că numărul cadrelor didactice agresive a scăzut, însă există în continuare foarte mulți indivizi indiferenți sau nepregătiți pentru această meserie.

Iată un nou caz grav ajuns în presă. Unul dintre miile de cazuri, care nu e nici primul și nici nu va fi ultimul.

Cazul educatoarei din satul Iohanisfeld (cum???), județul Timiș, a luat amploare în media. Femeia a fost înregistrată (cu un reportofon strecurat de un părinte în geaca copilului) în timp ce îi jignea pe copiii de care nu doar că trebuia să aibă grijă, ci să și contribuie la educarea lor.  Și-a dat demisia luni, iar în aceste condiții cercetarea disciplinară va fi suspendată.

Trimiteți un comentariu