Andi Miron

''Cobori la prima?''

Cea mai comună și sâcâitoare întrebare pe care o poți auzi dacă vei circula cu autobuzul sau cu tramvaiul e ''cobori la prima?''. Nu sunt cel mai mare fan al autobuzelor, deci nu am avut plăcerea de a călători prea mult cu ele în cei 6 ani de când sunt în București.

Cu toate acestea, atunci când se întâmpla să mă urc într-un autobuz, preferam să stau cu nasul lipit de geamul ușii decât de subrațul vecinului. Coboram de fiecare dată pentru a face loc oamenilor să urce sau să coboare, după care îmi reluam locul. 

Curiozitatea asta și frica de a nu apuca să cobori din mijlocul de transport în comun, mai în glumă, mai în serios, transmisă din generație în generație, cred să se trage de pe vremea sistemului comunist. Prin '70, '80, oamenii trăiau cu teamă și era normal, pentru că li se tăia curentul (și nu numai curentul) când se așteptau mai puțin. 

Așa și cu mijloacele de transport în comun... Cum să nu te împingi în ceilalți călători încercând să-ți croiești drum către ușă, sâcâindu-i cu ''cobori la prima?''. Și ce dacă mai ai 3 stații până ajungi? Vrei să plece autobuzul fără ca tu să cobori?

În fine, dacă te-ai săturat să fi tras de mânecă și să fi întrebat "cobori la prima?'', poți răspunde politicos:
- stai liniștit, nu pleacă autobuzul fără ca tu să cobori 
- treaba mea
- contează?
- nu (varianta scurtă)


Trimiteți un comentariu