Andi Miron

O societate plină de tâmpiți nu va salva România

Acum câteva mii de ani, gândirea de tip tribal era o chestiune ce făcea parte din viața tuturor membrilor unei anumite colectivități. Deși multă lume ar fi tentată să creadă că situația stă cu totul altfel în ziua de azi și că fiecare e liber să gândească ce vrea, ei bine, mentalitatea tribală se regăsește și astăzi, poate la fel de prezentă ca acum două mii de ani în unele societăți. Fiecare e liber să gândească ce vrea, dar puțini posedă fundamentele necesare pentru a gândi cu mintea lor. Majoritatea, sunt ființe care nu au trasate obiective mai mărețe decât și cele pe care le-au avut strămoșii lor (procurarea hranei, respectiv înmulțirea), sunt mase de manevră și ajung să sfârșească așa din cauza carenței de bagaj cultural în primul rând, dar și inteligenței native de un nivel scăzut.

Generațiile născute atât în perioada comunismului dar și imediat după, și-au pus speranțele în generațiile următoare. Nu e un principiu sănătos, din moment ce lași o mizerie pe care aștepți să ți-o curețe niște genii încă neconcepute. Dar care sunt oare geniile concepute ale vremurilor pe care le trăim acum? 

Iată cum arată generația Y, într-un material realizat de Digi24: ,,În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi. În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi. Acest nivel mare al analfabetismului funcţional de 42%, , afectează atât capacitatea lor de a se integra în câmpul muncii și de a presta munci cât de cât calificate, ceea ce înseamnă bineînțeles că nu vom putem să creștem PIB-ul cum ne propunem cu toții să zicem cu 5% pe an. Acum, rata şomajului în rândul românilor cu vârste sub 25 de ani este de 24%, adică peste media europeană. Acest număr riscă să crească, dacă nu se schimbă ceva esenţial în abordarea rolului şcolii.'' 

Acest fragment din studiu spune totul despre societatea românească, despre situația deplorabilă în care se scaldă neîncetat România. Oamenii care doar au impresia că gândesc cu mintea lor, sunt ușor de prostit, mai ales atunci când contează cel mai mult acest lucru, de exemplu la alegeri. Remarcăm opțiunile politice ale cetățenilor din ultimii 26 de ani de o parte, iar de cealaltă absenteismul la vot masiv în rândul tinerei generații (absenteism combinat cu o stare de revoltă nejustificată). Majoritatea tinerilor, dacă ar ajunge din întâmplare la vot, nu ar știi pe cine să voteze, iar asta nu ar însemna că nu ar și avea opțiuni sănătoase. Cauzele sunt multiple: un sistem educațional găunos, lipsa dorinței de cunoaștere, a spiritului autodidact, expunerea la modele cu impact negativ. Toate lucrurile acestea se leagă și conduc la o societate din ce în ce mai ușor de manevrat, din ce în ce mai incapabilă să facă raționamente elementare, ceea ce conduce și la o îmbolnăvire a câmpului muncii.

Da, viitorul sună macabru.

Trimiteți un comentariu