Andi Miron

Sebastian Popescu, proiect pentru România

Nu ne place deloc cum sună termenul de „politică’’, dar nu putem fugi de el. Nu ne face plăcere să avem de a face cu el, tocmai pentru că ne merităm politicienii aflați la butoane. Așadar, dacă stăm să ne gândim mai bine, având clasa politică pe care o merităm, această silă nu este justificată. Prea multă superficialitate, lipsă de cultură civică și politică, aspecte care facilitează manipularea maselor prin intermediul mediei... Partea bună este că într-o țară în care superficialitatea plutește în aer, alimentată de convingerea că nu sunt alternative, oameni și partide politice curate, ei bine, chiar există. Da, pare greu de crezut...

Democrație fără partide politice nu este posibilă și din fericire, oameni activi, dornici să rămână în țară pentru a o schimba în bine, există. Toți acești oameni luptă împreună și se numără printre acei puțini oameni care dacă se plâng, sunt îndreptățiți să o facă, pentru că nu stau cu mâinile în sân și așteaptă vreo schimbare venită din partea unei forțe divine. Și dacă totuși se întâmplă să întâlnească obstacole, acești români implicați în proiect, aleg să meargă mai departe, urmându-și atât visul lor, cât și al celorlalți, care stau pe margine.

Cetățenii despre care vă vorbesc s-au unit în ,,Noua Românie’’, un proiect politic care a împlinit un an de zile în luna iunie a acestui an. Partidul Noua Românie se pregătește de alegerile parlamentare, care vor avea loc la finele acestui an, un nou moment de răscruce pentru România. 

În această perioadă, în PNR se desfășoară selecția internă a candidaților pentru parlamentare. L-am invitat pe Sebastian Popescu, jurnalist și președintele partidului, să ne vorbească despre proiectul pe care-l coordonează.


A.M.: Sebastian, de când și de ce ai ales să pui la cale înființarea acestui proiect? 


S.P.: Am luat decizia de a înființa un proiect politic care azi se numește „Noua Românie”, în august 2012, după decizia controversată a CCR privind invalidarea referendumului de demitere al lui Băsescu, invocând că nu s-a îndeplinit criteriul de cvorum la urne. M-a revoltat faptul că 5 judecători au decis să arunce la coș voturile a 7,4 milioane de români. Am constatat atunci că deși principiul democrației are la bază decizia majorității, atunci a fost fix pe dos. Cinci oameni au decis pentru milioane.


A.M.: Mai în glumă, mai în serios, ești conștient în ce te-ai băgat? Familia, colegii, amicii tăi cum au reacționat atunci când ai demarat proiectul?


S.P.: Oarecum sunt conștient în ce „m-am băgat”. Îți dai seama că nu aveam cum să anticipez toate piedicile, obstacolele și problemele care s-au ivit în primul an de Noua Românie. În mod surprinzător, majoritatea covârșitoare a prietenilor și apropriaților au reacționat extrem de pozitiv la auzul veștii și m-au încurajat să dezvolt proiectul, oferindu-se să mă sprijine cu ceea ce pot. Familia, părinții, frații și bunica din partea tatălui, au aflat de partid după ce l-am înființat. S-au bucurat, oarecum se așteptau ca eu să fac și o astfel de „trăznaie” J Nu i-a luat prea tare prin surprindere întrucât știau ce au la ușa casei J .


A.M.: Spune-mi 3 cuvinte care descriu cel mai bine PNR-ul.


Speranță, muncă, schimbare.


A.M.: Cu ce se diferențiază Partidul Noua Românie de celelalte partide?


S.P.: Cu faptul că este în mod real creat de la zero. Nu este nou doar cu numele. Este nou prin membrii săi fondatori, este nou prin membrii care-l compun, prin gândire, mentalitate, acțiune, dorință reală de schimbare. Nu ne-am rupt dintr-un alt partid sau dintr-un ONG, nu ne-am transformat peste noapte în partid. Noua Române este altceva încâ de la creare. Suntem primul și singurul partid din România care nu acceptă traseiști politici și care nu aplică aceleași „metode” ca actualele partide, ca să ajungă în Parlament. 


A.M.: Care e marja de public pe care o vizează PNR și tipologia publicului țintă?


S.P: Tineri fiind, cei patru membrii fondatori, am decis să creăm un proiect politic în care să atragem tinerii din România. Să-i responsabilizăm, să-i determinăm să se implice pentru a decide pentru viitorul lor, pentru viitorul României. Însă nu închidem ușa și românilor care nu sunt la prima tinerețe. Sunt bineveniți toți românii în PNR, indiferent de vârstă, dar cu condiția să nu fie traseist politic și să vină cu sufletul curat și cu dorința de schimbare.


A.M.: Cum comentezi rezultatele de la alegerile locale?


S.P.: Cu amărăciune. Într-o zi, România a devenit roșie și plină de penali. Am ajuns rău ca națiune. Pot spune că pe 5 iunie, milioane de români au validat prin votul lor, hoția aleșilor locali. Mai pe românește le-au spus așa candidaților certați cu legea: „Nu contează cât ați furat, vă mai dăm încă un mandat!”A.M.: Cât de importante pentru viitorul României crezi că vor fi rezultatele de la alegerile parlamentare?


S.P.: Sunt extrem de importante alegerile parlamentare, chiar cruciale. Românii vor hotărî singuri, prin votul lor, dacă vor schimbarea sau vor NIMIC. Vor avea de ales între Noua Românie, adevărata alternativă la actuala clasă politică și restul... Vor alege dacă fac schimbarea sau mențin paradigma și se complac în continuare în mocirla mioritică.


A.M.: Care crezi că este puterea reală de schimbare pe care o poate genera PNR-ul în Parlament?


S.P.: Orice este posibil. Important e ca Noua Românie să intre în Parlament. De pe margine nu poți schimba nimic. La masa deciziilor, orice este posibil!A.M.: Cei mai trecuți prin viață au sperat mereu că generațiile viitoare vor fi salvatoare. Cum vezi tu generația tânără acum?


S.P.: Din păcate, generația tânără este extrem de volatilă și instabilă. Se aprinde repede la tragedii, iese în stradă, protestează și… cam atât. Nu prea vrea să pună în practică ceea ce strigă prin voce tare în mulțime. Mare parte din ei denotă superficialitate și lipsă de responsabilitate și implicare. Dacă nu se vor trezi să treacă de la vorbe la fapte, nimeni nu le va crea un viitor așa cum și-l doresc. Au acum șansa să își schimbe în bine soarta. Să vedem dacă vor profita de ocazie.A.M.: Spune-mi 3 lucruri pe care le-ai schimba în România.


S.P.: Legea educației, legea justiției și legea sănătății.


A.M.: Spune-mi 3 lucruri pe care nu le-ai schimba în România.


S.P.: Tot ce e natural și frumos lăsat de la Dumnezeu. Ospitalitatea românilor. Învățământul gratuit.


A.M.: Pe 14 iulie, PNR a avut prima apariție pe sticlă. De ce tocmai abia acum?


S.P.: Prima apariție pe sticlă în calitate de Președinte al Partidului Noua Românie. De ce? Poate pentru că așa a fost să fie. Doar abia acum. Pentru că suntem ai „nimănui”. Pentru că nu facem parte din „sistem”. Pentru că nu avem bani ca să ne plătim aparițiile tv și pentru că nu avem televiziuni de casă. Pentru că televiziunile din România sunt după cum bine cred că știi, afiliate politic. 


A.M.: Cu care dintre partidele relativ noi pe scena politică crezi că PNR ar putea colabora? Cu care din ele aveți puncte comune?


S.P.: Greu de răspuns la acestă întrebare. Nu avem puncte comune cu nici un partid. Din păcate, cu părere de rău, mai toate partidele atât cele vechi cât și cele noi vin doar să prostească electoratul. Doar ca să-i aranjeze ei avantajele. Ca să își pună la adăpost averile sau să facă rost de altele pe căi nelegale. Nu avem nimic în comun cu aceste partide. Noi venim să schimbăm țara în bine iar ei vin doar să fure. 

Trimiteți un comentariu