Andi Miron

Reminiscențe comuniste

Luni, 1 august. Plecasem de la București la ora 17.00 și urma să ajung la Bacău pe la 21.37. Trenul era ocupat cam în proporție de 50%, iar marea majoritate a călătorilor din vagonul meu erau din categoria ,,60+". Fiind junele vagonului, am ajutat o doamnă să-și oprească radio-ul de pe telefonul mobil, iar pe un domn cu cămașa descheiată și cu burta la vedere, să-și scoată telefonul de pe modul avion.

Înainte de Bacău, trenul oprește la Adjud și Mărășești. Trenul oprește în stație la Mărășești - antepenultima stație, iar domnul cu burta, împreună cu a sa nevastă, își iau bagajele și rămas bun de la vecinul de vagon (tot cu cămașa scoasă și cu burta pe afară) cu care discutaseră politică - discuții care se învârteau în jurul găștilor peneliste și pesediste, respectiv in jurul ideii că istoria se repetă și că comunismul se va așterne din nou peste România.

Trenul începe să o ia din loc, iar în gândul meu era ceva de genul: ,,oamenii ăștia s-au trezit prea târziu să coboare". Bătrânii, 60-65 de ani amândoi, se îndreaptă către culoar, iar eu mă gândeam că poate vor să sară din tren cu bagajele, dacă tot a plecat trenul. 

Când colo, nu... Bătrâneii aveau să coboare la Adjud. Au stat în picioare cu teamă, lângă ușa trenului și a WC-ului mirific parfumat cam jumătate de oră, pentru a fi siguri că nu pleacă trenul din stație de la Adjud , fără ca ei să coboare. Iată dovada că cicatricile provocate de sistemul comunist nu trec cu una, cu două. Pe vremuri, dacă nu fugeai la coadă dis de dimineață să-ți iei pâine, nu mai mâncai pâine în ziua respectivă. Lumea trăia cu spaimă, la fel cum încă mai trăiesc unii concetățeni, printre care și bătrâneii din tren, care așa cum trăiau cu frica în sânge pe vremuri, așa trăiesc și acum.

Lucian Boia: ,,Nu doar generaţiile de acum plătesc, ci şi generaţiile nenăscute încă. (...) Succesul negativ al comunismului se poate vedea în toate zonele sociale de astăzi, de la nostalgie, la corupţie, politicieni semidocţi şi interesaţi de propria lor poziţie, la votul dat conducătorilor providenţiali, preamărirea protocronismului dacic, exacerbarea naţionalismului, decăderea educaţiei."

Sursă foto: voceatransilvaniei.ro

Trimiteți un comentariu