Andi Miron

Cum vă joacă șmecherii pe degete

În București este a doua zi de proteste, la fel și în alte câteva orașe din țară. Pentru ce se protestează? Înainte de toate, protestele sunt confiscate din start, de către niște adversari politici ai partidului de la guvernare. 

Pentru că nu sunt niște proteste spontane, organizatorii, agitatorii, manipulatorii știu cel mai bine pentru ce se protestează. "Grosul" însă, format din mase superficiale de oameni, neinformate, habar nu au de fapt pentru ce protestează. În schimb, mai aruncă o lozincă, mai dau un check in pentru că "e cool să fii hipster ONG-ist", se mai trezește câte unul să răspundă că a ieșit în stradă "pentru că jos PSD" sau "să-i chiș în freză" și tot așa.

Este jenant că se întâmplă astfel de lucruri și asta mai ales în rândul unor oameni tineri, mulți cu studii superioare, cu acces la informație. De fapt, vorbim despre noua generație ușor de prostit, viitorii reprezentanți ai generației pierdute. Da, încă o generație pierdută... Generația care are acces la informație, dar care nu știe să se informeze. Generația care are o oarecare libertate, însă care nu știe ce să facă cu ea. Generația care înghite fără să mestece.

Ceea ce se petrece în stradă prin intermediul online-ului, poate fi un bun studiu de caz. Cum și cât de ușor pot fi manipulați oamenii; ce consecințe implică niște pastile aruncate de către un om politic cu funcție înaltă în stat.

Dar până să ieșim în stradă să protestăm, haideți să vedem ce prevede legea grațierii. Dacă ați ieșit deja, puteți începe deja să săpați o groapă în care să vă încapă capul:

"Al doilea articol prevede că se graţiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani. De reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă neexecutat ar urma să beneficieze şi persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale
În al treilea articol se menţionează că prevederile primelor două nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare, iar graţierea "este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de un an de la punerea în libertate". 
În acelaşi articol al proiectului se precizează că nu beneficiază de graţierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani de închisoare persoanele care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal. Printre aceste se numără infracţiunile contra siguranţei statului, omorul, vătămarea corporală gravă, loviturile cauzatoare de moarte, lipsirea de libertate, violarea de domiciliu, şantajul, infracţiunile sexuale, tâlhăria, pirateria sau evadarea
Mai sunt excluse de la graţiere persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranţi sau fraude informatice.
Nu beneficiază de graţiere nici persoanele condamnate pentru o serie de infracţiuni reglementate prin legi speciale, printre care şi Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie
Proiectul de ordonanţă mai prevede că graţierea nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia, precum şi celor care au început executarea, dar ulterior s-au sustras." de aici

Pe baza fragmentului, cred că ar trebui să vă îndreptați atenția asupra opoziției și a președintelui, care nu procedează deloc etic (că așa e în politică, nu?). Trecem peste faptul că primul om din stat, cu 6 case ''din meditații'' este întruchiparea corupției, că face politica PNL în calitate de președinte (deși legea îi interzice), că a fost descoperit că a luat o casă cu acte false și că nu a prezentat un raport cu impozitele plătite la stat din meditații. Trecem... Acești oameni cu funcții înalte profită de energia, dorința de schimbare și naivitatea altor oameni, pentru a-și îndeplini scopurile personale, prin niște mijloace abjecte. Și asta cu riscul declanșării unui haos și a unui război între cetățeni. Un război sângeros, la propriu.

Toată această poveste îmi aduce aminte de un film, Czech Dream (2004).

Foto: Agerpres

Trimiteți un comentariu