Andi Miron

Bâlciul mizer de la Bran

În vacanța de 1 mai am ajuns și pe la Bran, la castel. Mai mult kitsch pe metru pătrat ca la Bran am ocazia rar să văd și asta este și mai grav, cu atât mai mult pentru că vorbim despre un obiectiv turistic emblematic al României.

La Bran e bâlci. Un fel de bâlci organizat cu ocazia Zilelor satului Pleșcoi. Zona este împânzită de tot felul de patiserii, de grătare cu mici, cârnați și sute de metri de standuri și măsuțe pline cu kitsch-uri, acareturi și suveniruri care pur și simplu nu au ce căuta acolo. Se vând de la căni cu vampiri, mingi de toate culorile, până la șerpi de cauciuc, pandantive indiene și brelocuri chinezești. 

Înțeleg că asocierea lui Țepeș cu Dracula este necesară pentru că deh, așa se pot păcăli străinii cel mai ușor, dar prezentarea mitului Dracula este făcută în cea mai abjectă manieră. Acea casă a groazei e o mizerie, mai mult caraghioasă decât înfricoșătoare. Cât despre castel, înăuntru pot fi admirate două covoare, două carpete, trei scaune și un pat, plus multe alte camere goale. Da, camere și holuri goale...

Pe scurt, chiar nu ai ce face la Bran dacă nu ești fan râgâit mici și bere. Poți doar să te convingi cu ochii tăi de modul grotesc în care se face turism în România, consecință a nepriceperii și cel mai probabil, a dezinteresului.

Ceea ce se petrece în zilele noastre la Bran a rămas la stadiul în care era și la începutul anilor 2000. Din punctul meu de vedere, o reconstrucție a brand-ului de țară este mai mult decât necesară. Și nu, această reconstrucție a brand-ului de țară nu vizează doar un logo, un slogan, o campanie de promovare și multe românce faine. Cred că înainte de toate, ar trebui să ne apucăm de măturat prin curte și după aceea să începem să chemăm musafiri.

Pentru asta vin turiștii în România și de asta nu se mai întorc.

Mai jos, câteva cadre de la Bran, mai frumos în poze decât în realitate. N-am încărcat fotografiile care prezintă integral starea de fapt pentru că inițial, nu am vrut să scriu despre asta. Dacă vreți să vedeți tot tacâmul, dați o fugă până acolo cu flaconul de Emetiral după voi!
Trimiteți un comentariu