Andi Miron

Era Klitschko a apus

Discutăm despre box astăzi, mai exact despre meciul dintre Klitschko și Joshua. Mă voi referi mai mult la pugilistul ucrainean decât la noul campion. Despre britanic voi vorbi mai mult într-un alt articol cel mai probabil.

Am văzut live meciul dintre Wladimir Klitschko și Anthony Joshua. A fost un meci spectaculos, ceea ce nu se poate spune despre marea majoritate a meciurilor lui Klitschko. Ucraineanul nu este un boxer spectaculos, dar cu siguranță va rămâne drept unul dintre cei mai importanți boxeri din istorie. În 2004 a fost făcut KO de către Lamon Brewster și de la acel meci, a avut 22 de victorii consecutive. În 2015 a pierdut la puncte în fața lui Fury, iar acum a venit înfrângerea prin KO în fața lui Joshua. 

Se discută mult despre seceta prin care a trecut categoria grea din 2000 în coace, lipsa sportivilor de calitate, de unde și anii de dominație a fraților Klitschko. Frații Klitschko s-au ridicat după ce au apus nume mari precum Lewis, Tyson sau Bruno. În locul lor, nume precum Vitali, Wladimir, Haye, Povetkin sau Valuev le-au luat locul. Vitali a început din 2003 un șir de 13 victorii consecutive după ce a pierdut prin KO în runda a șasea, în fața lui Lennox Lewis. Lewis s-a retras după acea victorie, iar Vitali nu a mai pierdut niciun meci până în 2012, atunci când s-a retras din activitate. Cei doi ucraineni nu fac spectacol, însă au un stil de luptă foarte eficient sau cel puțin au avut până de curând. Nu se năpustesc peste adversar, dar știu să preseze, să domine, să păstreze în acelși timp distanța, lovind foarte mult cu directa de stânga.

Declinul lui Wladimir a început odată cu meciul împotriva lui Fury, un britanic care a ales să nu abordeze meciul precum numărul mare de adversari învinși de ucrainean.  Dacă Haye a fost o dezamăgire uriașă, pierzând la puncte și fugind mai tot meciul, Fury a trimis mulți pumni la țintă, a fost destul de mobil și a boxat mult cu garda jos.


În meciul contra lui Joshua, Wladimir a încercat să-și facă același joc, să domine adversarul fără a risca prea mult. Cât a fost lăsat să domine, Wladimir a profitat de asta, câștigând fiecare repriză. Joshua a avut două momente cheie în meci, atunci când a forțat - la sugestia antrenorului probabil, surprinzându-și adversarul, dovedind că defensiva "Ciocanului de Oțel" nu este chiar de oțel. 

Au trebuit niște ani buni pentru a se găsi leac împotriva dominației Klitschko. Cu boxeri precum Joshua, Fury și Deontay Wilder, concurența la categoria grea pare că se mai întețește. Wladimir Klitschko nu este scos total din schemă încă, deși îmi aduce aminte de declinul lui Bute. Din punctul meu de vedere, nu cei 41 de ani reprezintă cauza declinului, așa cum speculează fanii boxului sau presa, ci apariția în prim-plan a unor sportivi de calitate. Un boxer de 41 de ani nu este bun de pensionat, iar ucraineanul are o condiție fizică foarte bună, net superioară lui Joshua, mai tânăr cu 13 ani.

Analogia cu Bute este inevitabilă. Campion acum câțiva ani, după 25 de victorii consecutive în boxul profesionist, românul a fost făcut KO imediat cum s-a lovit de primul boxer titrat. Lucian avea 32 de ani, era în apogeul carierei, dar cum s-a lovit de primul boxer puternic, cum i s-a pus capac. Din 2012, Bute a mai disputat 6 meciuri, 4 dintre ele cu nume tari din box. A câștigat cu Grachev și Di Luisa, doi boxeri mediocri și a pierdut în fața lui Pascal, De Gale, Badou Jack și Eleider Alvarez. Înfrângerea pe care a suferit-o în fața celui din urmă a fost aproape crimă, un KO devastator în runda a cincea.

Îmi aduc aminte că am urmărit live meciul dintre Bute și Froch cu sufletul la gură. Țin minte că era 5 dimineața și mă uitam pe Money Channel cât de neputincios era compatriotul nostru. Mi-a părut rău pentru Bute. Adevărul este că la acest moment nu mai contează în boxul profesionist, iar cariera lui se încheiase încă după acel meci cu Froch. Cu toate acestea, el a ținut să-și dovedească adevărata sa valoare. Pentru ambiție este de apreciat...

Cât despre Wladimir, dacă își va lua unul sau două meciuri pentru palmares, cu adversari accesibili, pentru a-și încheia cariera cu victorii, va reuși să facă acest lucru. Dacă va lupta din nou împotriva lui Joshua, Fury sau Wilder, cred că sunt șanse mari să-și încheie cariera precum Bute, adică în genunchi.

Cu fără nicio părere de rău pentru fanii Klitschko, repet! Nu cred că vârsta este de vină.

Trimiteți un comentariu